Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului stipulează în articolele 12-15 drepturile copiilor la opinie, liberă exprimare, asociere şi participare. Cu alte cuvinte copilul este un membru important al societăţii din care face parte. Adulţii le oferă oportunitatea de a participa la dezvoltarea comunităţii prin diferite metode şi instrumente. Unul dintre ele este Consiliul Elevilor. Membrii consiliului sunt portavoce a colegilor lor din instituția, unde își fac studiile, astfel, contribuind la îmbunătățirea procesului educațional, la dezvoltarea școlii, a serviciilor sociale şi a comunităţilor în general.
La începutul anului 2023 în LT „Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni a avut loc alegerea președintelui Consiliului Elevilor de aici. Natalia Ranețcaia, director adjunct și coordonator adult al Consililui Elevilor, ne spune că în acest an alegerea a fost diferită decât în ceilalți ani. „Datorită Centrului de Informare și Resurse PRO BONO am afost instruiți cum să organizăm alegerea președintelui Consiliului Elevilor într-un mod democratic și liber. Toți elevii și-au exercitat dreptul la vot după ce candidații și-au expus planul de activități, după ce au participat la dezbateri. Profesorii nu votează, doar elevii își exrcită dreptul la vot”, a specificat aceasta.
În continuare coordonatoarea adultă ne mai precizează că membrii Consiliului Elevilor mai fac parte din Consiliul Adminitrației, Comisia de Evaluare Instituțională, unde înaintează diferite demersuri către administrația liceului, pentru a face schimbări care le va ușura viața în liceu.
Daria Ranețcaia, elevă în clasa a XII-a „C”: „Consiliul Elevilor nu înseamnă doar să organizeze activități de divertisment, dar și vocea elevilor. Cred că cel mai important în alegerea unui candidat este important ca el să ne reprezinte atât la nivelul instituției, cât și la nivel raional, să înainteze demersurile noastre și să pledeze pentru ca acestea să fie realizate. Anul acesta candidații au făcut dezbateri unde au discutat cu elevii și au prezentat ce vor face face în această funcție”.
Am discutat și cu Veronica Barbacari, eleva care a fost aleasă în calitate de președintă a Consiliului elevilor din LT „Vasile Alecsandri”. Aceasta ne-a mărturisit ce activități noi va organiza, pe ce a pus accent în discursul ei.
Reporter (R.): Pe ce ai pus accent în discursul tău în campania electorală și datorită căruia ai fost aleasă de către colegii tăi în funcția de președintă?
Veronica Barbacari (V.B.): Sunt voluntară în cadrul Rețelei Naționale a Consiliilor Elevilor (RNCE), care are ca scop primordial starea de bine a elevilor din toate instituțiile de învățământ din țară. Mai sunt și voluntară „ProUngheni”, unde am obținut o experiență de lucru în echipă, mi-am dezvoltat capacități de a fi un bun lider. Astfel, în discursul meu am pus accent pe proiectele la care am participat activ, am pus accent pe importanța implicării fiecăruia în viața comunității, pe aportul pe care putem să-l aducem la dezvoltare.
Notă: RNCE a fost fondat la data de 11 aprilie 2021, cu scopul de a îmbunătăți situația educațională din Republica Moldova și de a da o șansă tuturor elevilor pentru a-și manifesta abilitățile, cunoștințele și pentru a se implica în ameliorarea problemelor și dezvoltarea vieții școlare. Rolul și scopurile RNCE sunt: reprezentarea părerii a tuturor elevilor din Republica Moldova; fortificarea unei concurențe sănătoase și productive între Consiliile Elevilor; formarea unei voci ce reflectă puterea elevilor cu inițiativa de a face o schimbare; ghidarea, crearea și consolidarea Consiliilor Elevilor din Republică; efectuarea sondajelor de opinie cu privire la diverse aspecte ale vieţii şcolare.
Grupul de voluntari „ProUngheni” activează în cadrul Primăriei mun. Ungheni. De două ori grupul a câștigat premiul de „Cel mai activ grup de inițiativă din țară”.
R: Care sunt problemele elevilor din LT Vasile Alecsandri?
V.B: Am participat la activități la nivel național, unde s-au discutat despre problemele elevilor. Cea care a ieșit prima în top este relația profesor – elev. Eu nu o văd ca pe o problemă la LT „Vasile Alecsandri”, dar m-am gândit să fortific această relație și nu numai în ceea ce privește relația profesor-elev, dar și cea dintre profesor-elev-părinte. Deci voi organiza în timpul mandatului meu o activitate, „ Cartea Parte din mine”, care va fi un schimb de carte între elevi-profesori-elevi, unde ne vom împrumuta o carte care ne-a plăcut și o vom discuta apoi. O altă activitate va fi discuții cu diferiți specialiști din diferite domenii. Pentru aceasta vom pune o boxă, unde elevii vor scrie întrebări sau vor sugera cu ce specialist își doresc să discute. Pentru îmbunătățirea capacităților elevilor și profesorilor vom desfășura instruiri, unde vom deprinde cum se lucrează eficient în diverse instrumente online. Spre exemplu, Power Point, Canva etc. Totodată, vom depune demersuri către administrația liceului ca să îmbunătățim infrastructura sportivă. Vreau să mai menționez că doar prin comunicare vom îmbunătăți ceva.
În Consiliul Elevilor de la LT „Vasile Alecsandri” fac parte 23 de elevi, câte un reprezentant din fiecare clasă. Are un board format din președinte, vicepreședinți, secretar și coordonator adult.