Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma publicării articolului „Soţul Primar, soţia Administrator al unei Întreprinderi Municipale”, publicat în ziarul „Unghiul” (nr. 48 din 18 decembrie 2015) şi pe portalul web www.moldovacurata.md (20 decembrie 2015).
În articol se făcea referire la cazul primarului satului Chirileni, Iurie Stoica, şi la soţia sa, Valentina Stoica, care acum trei ani a fost numită administratoare a Întreprinderii Municipale (ÎM) „Serviceprim-Chirileni”, prin decizia Consiliului local. Controlul executării deciziei s-a pus în seama primarului Stoica. Edilul declara că nu a încălcat vreo lege şi că nu ar fi în conflict de interese cu administratoarea întreprinderii respective. Ulterior, cauza a fost clasată pe motiv că a fost soluţionat conflictul de interese.
Pe 24 decembrie 2015 CNI a dispus iniţierea controlului privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către Iurie Stoica, iar apoi a emis un act de constatare. Membrii CNI, în urma examinării cauzei, au sesizat legătura de rudenie dintre Iurie şi Valentina Stoica. Totodată se accentuează şi faptul că întreprinderea municipală, fondată în anul 2008 prin decizia Consiliului local, este subordonată administraţiei publice locale, iar controlul executării deciziei s-a pus în seama primarului. „Informaţia conţinută în baza de date a Întreprinderii de Stat ”Registru”, confirmă legătura de rudenie soţ-soţie dintre Iurie şi Valentina Stoica.
Conform alin. (1) art. 5 al Legii nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese Iurie Stoica în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu avea obligaţia de a lua decizii conducându-se de legislaţia corespunzătoare şi de politica statului în domeniul respectiv, ţinând cont de interesul public şi renunţând la interesele personale. Primarul de Chirileni avea obligaţia de a renunţa la interesele personale, ce pot compromite deciziile oficiale, sau să se abţină de la participarea la luarea sau executarea unor astfel de decizii. Totodată primarul trebuia să informeze CNI imediat, dar nu mai târziu de 3 zile, despre interesul său ori al persoanelor apropiate (soţia Valentina Stoica), legat de decizia pe care trebuie să o ia personal sau la luarea căreia trebuie să participe, ori de acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu”, se menţionează în actul semnat de preşedintele CNI, Anatolie Donciu. Generalizând cele expuse, se conchide că Iurie Stoica nu a declarat în termenul şi modul stabilit despre conflictul de interese manifestat prin semnarea anumitor acte, cu participarea soţiei Valentina Stoica. În acest sens, art. 11 alin.(2) al acestei legi stipulează că soluţionarea conflictului de interese se efectuează prin examinarea situaţiei de conflict de interese, prin determinarea şi aplicarea soluţiei adecvate pentru soluţionarea pozitivă a conflictului.
Ulterior, la 28.01.2016, Consiliul Local Chirileni a emis decizia nr. 1/6 şi s-a hotărât delegarea către secretarul Consiliului local a atribuţiilor primarului privind luarea deciziilor, semnarea actelor juridice şi administrative în privinţa sau cu participarea administratorului ÎM „Serviceprim Chirileni”, Valentina Stoica. Responsabilitatea privind executarea deciziei s-a pus în sarcina secretarului Consiliului local. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 11 al Legii nr. 16 din 15.02.2008, Iurie Stoica a întreprins măsuri de soluţionare a conflictului.
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.