După majorarea tarifelor la apă și canalizare, întreprinderea intenționează să procure un autocamion de până la 1 milion de lei.
Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni se pare că iese din criza în care se anunțase încă din primăvară. După majorarea tarifelor cu aproximativ 50%, pe care le motivase atunci ca fiind extrem de necesare, pentru a nu intra în faliment, în mai puțin de 5 luni de la modificare, întreprinderea și-a planificat procurarea unui autocamion de până la un 1 milion de lei din sursele financiare proprii. Respectiv, la data de 20 octombrie, prin decizie de consiliu, a fost aprobat demersul directorului întreprinderii, Petru Scutaru, de a achiziționa acest autocamion.
Pentru a cunoaște mai multe detalii despre necesitatea unui astfel de camion și mai ales despre posibilitatea de a procura din surse financiare proprii la câteva luni după ce anunțau că ar fi în prag de faliment, am încercat să-l contactăm pe directorul întreprinderii, pe care însă nu l-am putut găsi. Totuși am reușit să luăm legătura cu directoarea-adjunctă, Natalia Borș, care s-a arătat deranjată de întrebările reporterului. Dânsa a precizat că această informație ar fi una confidențială, și nimeni nu ar avea voie să dea declarații la acest subiect decât directorul, care în prezent este în concediu și dânsa crede că nu ar trebui deranjat, mai ales pentru așa chestiuni.
În ceea ce privește confidențialitatea unei achi-ziții făcute de o întreprindere municipală, adică într-un fel de stat, așa și nu am mai înțeles care sunt motivele. Ori specialiștii de aici încă mai cred că activează ca pe timpurile sovietice, ori că nu le-a definit nimeni noțiunea de transparență.
Subiectul dat l-am dezbătut și cu unul dintre viceprimarii municipiului, Eduard Balan, care ne-a explicat că întreprinderea respectivă ar avea nevoie de acest autocamion în situațiile de urgență la anumite intervenții în cazurile de accidentare a apeductului. Întrucât celălalt autocamion este unul vechi, care consumă mult combustibil și are mereu nevoie de reparație, nu se încălzește și nici nu este dotat cu cele necesare, iar pe timp de iarnă este foarte greu de ajuns cu el în anumite regiuni ale orașului, directorul întreprinderii ar fi motivat la ședința Consiliului Municipal că autocamionul ar fi o achiziție mai mult decât necesară. Viceprimarul a mai concretizat că de la bun început directorul întreprinderii și-ar fi dorit o unitate de transport mai simplă, la care consilierii au venit cu propunerea de a achiziționa un autocamion bine dotat, care să întrunească toate condițiile pentru intervenție în cazuri de accidente.
Ne-am dorit să cunoaștem și poziția consilierilor, așa că am discutat cu Alexandru Sidorenco și Ion Scutaru, care s-au pronunțat pentru această achiziție. Ambii au justificat că după o astfel de achiziție nu se va mai întârzia atât de mult la reparația țevilor accidentate, iar lucrările se vor face mult mai calitativ, datorită utilajului performant.
Dacă va aduce vreo schimbare noul utilaj, care urmează a fi procurat, referitor la rapiditatea de intervenție rămâne de văzut, dar un lucru este sigur, angajații întreprinderii se vor afla la cald și se vor deplasa cu un consum mai redus de combustibil și cu mai mult confort.