În satul Condrătești, raionul Ungheni, s-a dat startul mai multor proiecte comunitare, care sunt sprijinite atât de către cei rămași în localitate, cât și de diasporă. Din proiectele planificate a fi implementate face parte și pictarea stației de așteptare.
Potrivit recensământului populației Republicii Moldova, în Condrătești trăiesc 1098 de oameni.
În urma unui material, apărut în „Unghiul”, mai exact „Costulenenii îndemnați să adopte o fântână” (24 iulie, autor Natalia Morari), localnicii din Condrătești decid să accepte provocarea unei localnice, plecată la moment din satul de pe Valea Culei. Acestora li se alătură și cei plecați din sat. Proiectul îl denumesc sugestiv „Fântânile satului”. „Proiectul „Fântânile satului” a luat începutul de la ideea de a adopta o fântână și la provocarea mea domnul primar ne-a propus pentru adopție o fântână care are urgent nevoie de reparații, la moment într-o stare deplorabilă”, a specificat într-o postare pe facebook Aurelia Caț.
La puțin timp după apelul Aureliei Caț și al primarului, Ștefan Zgureanu, la prima fântână adoptată de către cei din Condrătești au început lucrările de reparație. Angela Andranovici, o activistă civică din Condrătești, ne spune că apa acestei fântâni nu este bună de băut, în schimb, de când se ține minte, condrăteștenii și-au adăpat animalele aici și apa au folosit-o la treburile casnice. „Poate din acest motiv a cam fost lăsată de izbeliște, dar dacă a fost lansată provocarea și cei plecați din sat au început a dona, la această fântână au demarat lucrările de renovare”, ne explică aceasta. „Vreau să vă spun că loamenii s-au entuziasmat. Care donează bani, care vine și își oferă disponibilitatea de a munci voluntar, un altul pregătește masa pentru cei care muncesc. O mare vervă ne-a cuprins. Pentru a fi cât mai transparenți, facem fotografii și le plasăm pe rețelele sociale ca donatorii să vadă că banii lor sunt utilizați conform destinației” mai precizează interlocutoarea mea.
Tot Angela Andranovici ne spune că încă din primăvară autoritățile locale au hotărât să achiziționeze burlane pentru toate fântânile din Condrătești și chiar primarul a renovat câteva dintre ele, pentru că el este meșter.
Până la inaugurarea oficială a muzeului satului se va deschide o galerie cu lucrări ale pictorului Ion Chitoroagă
În 2017, Ștefan Zgureanu ne declara că cele 50 de picturi ale lui Ion Chitoroagă, orginar din această localitate de pe îndepărtata vale a Culei, dăruite sătenilor, își vor găsi locul într-un muzeu al satului Condrătești, ce va fi inaugurat într-un viitor apropiat („În curând – un muzeu în zona Culei”, 16 noiembrie 2017, autor Natalia Morari). Au trecut 3 ani de atunci și acel muzeu își va deschide ușile în acest an. Doar că mai întâi va fi deschisă într-un eveniment solemn o galerie cu picturile semnate de către Ion Chitoroagă. Acum se lucrează la plasarea lucrărilor în galerie, la restaurarea altora, pentru că între timp s-au cam deteriorat, s-a uconfecționat manual jaluzele pentru a le apăra de soare.
Angela Andranovici ne spune că la etajul al treilea al gimnaziului vor deschide galeria și muzeul. La muzeu până ce colectează lucrări de la săteni (covoare vechi, prosoape, icoane etc.) ca să fie expuse ulterior.
„Caloianul” i-a motivat să facă salubrizare
Angela Andranovici împreună cu fiica sa Olga, care e studentă la Sibiu la o facultate de arte, decid să readucă la viață un vechi obicei al poporului nostru – „Caloianul”. Dar, ca să nu fie doar o înscenare, acestea s-au gândit ca această activitate să aibă și un anumit folos pentru comunitatea locală. Astfel, a luat naștere un alt proiect comunitar – salubrizarea unei zone a satului, unde este așa-zisa gunoiște a localității și în apropierea căreia se afla un izvor, care era pradă a gunoiului.
Din planurile de viitor se preconizează ca să fie această așa-zisă gunoiște a satului împrejmuită cu gard, pentru a nu se împrăștia pe tot câmpul gunoiul și să fie un orar stabil de a aduce deșeurile aici.