Uniunea Europeană a lansat o invitație către reprezentanții organizațiilor societății civile (OSC) locale să participe la un concurs de granturi. În cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”, Uniunea Europeană va oferi o finanțare de până la 50 000 de euro per proiect, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, transmite IPN.
Concursul de granturi este desfășurat prin intermediul Fundației Est-Europene, cu sprijinul Suediei, în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact, și este destinat susținerii consorțiilor de OSC-uri pentru dezvoltarea serviciilor de angajare incluzivă a grupurilor vulnerabile. Data limită pentru depunerea propunerilor de proiect este 21 februarie, ora 23:59, la o adresă electronică indicată.
Proiectul are durata de 40 de luni și are ca obiectiv să contribuie la dezvoltarea economică a Republicii Moldova prin implicarea activă a societății civile și altor părți interesate, ținând cont de prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care cuprinde Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Una dintre activitățile proiectului presupune susținerea a cel puțin 10 consorții de OSC-uri cu scopul de a crea și dezvolta servicii de angajare incluzivă pentru grupurile vulnerabile în vederea sporirii oportunităților de integrare a acestor grupuri pe piața muncii.
Programul de granturi „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” are drept scop susținerea a cel puțin 30 de OSC-uri locale în vederea creării consorțiilor țintite să dezvolte servicii inovatoare de angajare incluzivă pentru grupurile vulnerabile și să creeze oportunități de integrare social-profesională a acestor grupuri, care va contribui ulterior la bunăstarea cetățenilor și a comunităților. Această abordare va permite OSC-urilor mai mici să coopereze și să învețe de la organizații mai mari, bine stabilite.
Sunt eligibile persoanele juridice stabilite și înregistrate pe malul drept sau stâng al râului Nistru (de către autoritățile moldovenești sau de autoritățile de facto din regiunea transnistreană), care sunt organizații nonprofit (necomerciale), care sunt OSC-uri de nivel local – asociații obștești, fundații, organizații comunitare, instituții necomerciale. Ele trebuie să fie direct responsabile de pregătirea și gestionarea proiectului, fără a acționa ca intermediar. Un element important este și faptul că aplicantul trebuie să reprezinte un consorțiu format din cel puțin 3 (trei) OSC, iar în formularul de cerere să fie clar menționat cine este solicitantul principal, care va semna contractul de grant.