CONCRETIZARE: Imediat după publicarea materialului pe www.unghiul.com responsabilii de la Poliția de Frontieră au venit cu o reacție. Aceștia ne-au declarat că DECIZIA nr. 4/15, din 20.07.2018 ar viza un alt monument, care va fi construit, dar despre construcția din parcul din apropierea ÎM „Apă-Canal” Ungheni ne-au spus că este o placă memorabilă cu un stâlp de frontieră. Această inițiativă ar aparține Asociației Veteranilor Serviciului Grăniceri din raionul Ungheni. Iată Decizia Consiliului Municipal Ungheni, care permite organizației să edifice și să instaleze placa memorabilă și scrisoarea primarului de Ungheni, Alexandru Ambros. Ne cerem scuze pentru inexactitățile admise fără voia noastră. Totuși, dacă nu e monument de ce s-a organizat o așa inaugurare cu mare fast?
DECIZIE nr. 2/6 din 30.03.2018
Cu privire la examinarea unor cereri
6. Examinînd cererea înaintată de preşedintele Asociației Veteranilor Serviciului Grăniceri din raionul Ungheni, dl A. Petriuc, înregistrat cu nr. 454 pe data de 22.03.2018 privind oferirea unui loc pe str. Națională, în locul unde a fost amplasat anterior tunul antitanc ZIS-3, exponat de muzeu, pentru instalarea stipului de Frontieră cu placa memorabilă a Poliției de Frontieră, în temeiul art. 14 alin. (2) lit. b) – c) din Legea nr. 436 – XVI din 28. 12. 2006 privind administraţia publică locală;
Consiliul Municipal
DECIDE:
6. Se acceptă Asociației Veteranilor Serviciului Grăniceri din raionul Ungheni, instalarea stipului de Frontieră cu placa memorabilă a Poliției de Frontieră pe teritoriul mun. Ungheni, doar după coordonarea prealabilă cu arhitectul-șef al municipiului Ungheni, privind stabilirea locului amplasării.
7. Controlul asupra executării prezentei decizii se pune în seama dlui Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.
Preşedintele şedinţei Maria BURUIANĂ
Secretarul Consiliului Municipal Tudor GAVRILIUC
Monumentul consacrat tuturor generațiilor de grăniceri, inaugurat în luna mai a stârnit mai multe discuții. Cele mai numeroase – de indignare. Unul dintre argumente e că a fost instalat cu abateri. Pentru a nu lăsa loc de speculații noi publicăm Decizia Consiliului Municipal din 20 iulie 2018, dar și poze cu locația care e indicată în document și cu cea, unde de fapt a fost instalat stâlpul de frontieră și piatra comemorativă pe care scrie în română și rusă „Generațiilor de grăniceri” cu o poză în care se văd munți și grăniceri în uniformă sovietică. Ținem să menționăm că nu am găsit niciun document, publicat pe site-ul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care ar permite edificarea și instalarea vreunui monument consacrat tuturor generațiilor de grăniceri. Procedura de instalare a unui monument de for public noi l-am mai abordat în paginile ziarului ”Unghiul”în articolul „În Ungheni, Ștefan cel Mare și Sfânt are 2 metri înălțime” ( https://unghiul.com/in-ungheni-stefan-cel-mare-si-sfant-are-2-metri-inaltime/ nr. 11 din 22 martie 2019)
”DECIZIE nr. 4/15 din 20.07.2018
Cu privire la permiterea edificării unui monument de for public
În temeiul art. 14 alin. (1), alin. (3) din Legea nr. 436-XVI din 28. 12.2006 privind administraţia publică locală, art. 7 alin. (2), art. 14 alin. (2) lit. (a) din Legea monumentelor de for public nr. 192 din 30.09.2011, examinînd demersul șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (F. Lecari), nr. 35/8-2 4315 din 19.06.2018, prin care solicită alocarea terenului ,,La izvor„ din cartierul Ungheni Vale cu permirerea edificării și insalării unui monument consacrat tuturor generațiilor de grăniceri, cu inițierea ulterioară a lucrărilor de amenajare a terenului în parteneriat cu Primăria Municipiului Ungheni,
Consiliul Municipal
DECIDE:
1. Se permite Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, amenajarea zonei verzi, scuarul din cartierul Ungheni Vale, ,,La izvor” din mun. Ungheni.
1.1. Lucrările de amenajare a zonei verzi vor fi efectuate în baza unei schițe de proiect coordonată cu arhitectul-șef al mun. Ungheni.
2. Se permite Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, edificarea și insalarea monumentului consacrat tuturor generațiilor de grăniceri, în scuarul din cartierul Ungheni Vale, ,,La izvor” din mun. Ungheni.
3. Solicitantul se obligă:
3.1. Lucrările de edificare a monumentului vor începe numai după adoptarea horărîrii de Guvern, în corespundere cu proiectul monumentului de for public, cu proiectul de amenajare a teritoriului aferent și proiectul zonei de protecție a monumentului de for public, avizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
3.2 Să coordoneze documentaţia de proiect cu arhitectul-şef al municipiului Ungheni.
3.3 Va stabili după edificare categoria de importanță a monumentului de for public și va realiza evidența prin dosar de inventarier.
17
3. Cheltuielile de amenajare și edificare a monumentului se vor efectua din surse de finanțare proprii, donații, sponsorizări, etc.
4. Primăria Municipiului Ungheni în termen de 3 luni de la data edificării monumentului, va înregistra monumentul și zona lui de protecție în documentația de urbanism și amenajarea teritoriului, precum și în cea cadastrală.
5. Controlul asupra executării prezentei decizii se pune în sarcina d-lui Codreanu Cristofor, viceprimar al mun. Ungheni.
Preşedintele şedinţei Vitalie ȚĂRANU
Secretarul Consiliului Municipal Tudor GAVRILIUC”