Pentru prima dată, în sala mare a Casei de Cultură din Sculeni, duminica trecută, a răsunat muzică clasică. Este o premieră atât pentru comună, cât şi pentru raionul Ungheni, doar un concert de înaltă ţinută nu a mai fost organizat de zeci de ani. Spectacolul muzical a avut o tematică mai deosebită, căci a fost dedicat comemorării victimelor deportărilor din 5-7 iulie 1949 şi celor ale holocaustului din Sculeni de la 28 iunie 1941.
Concertul nu ar fi avut loc fără efortul considerabil şi implicarea nemijlocită a directoarei muzeului din comună, profesoarei de istorie, Maria Călin. La invitaţia dânsei, pentru iubitorii de muzică clasică a cântat soprana Nina Zaharescu-Mahu şi pianistul Dragoş Zaharescu de la Opera Naţională din Timişoara, România. Pentru aceste meleaguri, Nina Zaharescu-Mahu are nişte sentimente mai deosebite, doar Sculeniul este satul ei de baştină.
„Anume pe această scenă am făcut primele încercări, aici am fost descoperită de regretatul profesor Andrei Epureanu”, îşi aminteşte cu nostalgie interpreta.
Pentru un public select a fost ales și un program muzical special, fiind interpretate câteva fragmente din operele muzicale ale marilor compozitori, cum ar fi G. Caccini, N. Rimski-Korsakov, Fr. Şchubert. Spectatorii au avut ocazia să asculte şi fragmente muzicale interpretate la pian de către Dragoş Zaharescu, selectate din creaţiile compozitorilor Fr. Şchubert şi K. Rahmaninov. Programul a fost încheiat cu rugăciunea „Avinu Malkeinu”, compozitor M. Janowski, interpretată în limba ebraică. Spectatorii au rămas impresionaţi de prestaţia sopranei, efortul ei fiind răsplătit cu aplauze furtunoase.
Cuvinte de mulţumire pentru oaspeţii de vază, dar şi pentru organizatori au rostit directoarea Liceului Teoretic Sculeni, Iulia Ciuvaga, primarul comunei, Vasile Casian. „Nina Zaharescu-Mahu este una din băştinaşele care au dus faima comunei Sculeni departe de hotarele ţării. De aici, din Sculeni, şi-au croit drum în viaţă nu doar muzicanţi talentaţi, dar şi istorici, medici, pictori”, spune cu mândrie Mariana Rusu, profesoară de istorie la liceul din localitate, care, la fel, şi-a adus contribuţia la buna desfăşurare a evenimentului. De altfel, pe săteni i-a onorat cu prezenţa şi renumitul plastician, maestrul Emil Childescu, care de asemenea este de baştină din comuna Sculeni.