Se împlinesc 33 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, război care a durat nouă ani și la care au participare aproape 13 mii de moldoveni. Astăzi conaționalii căzuți în Afganistan au fost comemorați la Chișinău, transmite IPN.
„Au ajuns acolo pentru că așa le-a cerut jurământul militar. Au luptat pentru că așa le-au ordonat superiorii. Tineri care au mers să-și satisfacă serviciul militar pe timp de pace, dar care s-au pomenit ostași într-o luptă străină. Tineri din satele și orașele Moldovei, care aveau toată viața înainte”, subliniază președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Potrivit șefei statului, „lecția războiului din Afganistan este simplă: din competiția armelor nimeni nu iese câștigător, în timp ce pacea înseamnă garanția vieții și a dezvoltării, pentru țări și pentru oameni”. „Este un adevăr important mai ales astăzi, când privim cu toții cu multă îngrijorare la situația din regiune. Vreau să le mulțumesc veteranilor pentru stoicismul și implicarea civică, de care au dat dovadă în acești 33 de ani, și să-i îndemn să fie în continuare mesageri ai păcii”, a fost mesajul transmis de președinte țării cu ocazia Zilei comemorării.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a depus flori la Complexul memorial „Feciorul Patriei – Sfânta Amintire” și la plăcile comemorative, în timp ce s-a dat citire numelor celor 301 de moldoveni căzuţi în războiul din Afganistan.Participanții la manifestare au păstrat un moment de reculegere.
Trupele sovietice s-au retras din Afganistan pe 15 februarie 1989. Ziua comemorării celor căzuți în acel război a fost instituită în Republica Moldova în anul 2011, prin hotărâre de Parlament.