O prietenie începută sub semnul cărții, al limbii române și al pasiunii pentru cultură a transformat două biblioteci din localități înfrățite – Zagarancea (raionul Ungheni, Republica Moldova) și Ghidigeni (județul Galați, România) – într-un model de colaborare durabilă și inspirațională. De la primele întâlniri și proiecte literare comune până la schimburi de carte, concursuri pentru copii și ateliere de creație, bibliotecile au devenit punți vii de legătură între comunități și generații. În centrul acestei povești se află oameni dedicați, idei curajoase și o misiune comună: promovarea lecturii, a valorilor culturale și a prieteniei fără hotare.
Întâlnirea care a pus bazele prieteniei
Participând la activitățile din cadrul acordului de înfrățire al comunei Zagarancea (raionul Ungheni, RM) și a comunei Ghidigeni (jud. Galați, România), am făcut cunoștință în anul 2022 cu bibliotecara și scriitoarea Mihaela Gudană, o doamnă care m-a impresionat atât cu creația literară, inteligența personală cât și deschiderea pentru a înfrăți nu doar comunele cât și bibliotecile.
Lansarea parteneriatului dintre biblioteci
În cadrul vizitei de Ziua Comunei Ghidigeni în data de 21 mai 2023 am lansat proiectul și am semnat un acord de parteneriat bilateral. Am convenit ca proiectul să decurgă pe parcursul anului 2023, dar atât prietenia noastră, cât și dorința de a realiza activități comune au extins proiectul până la sfârșitul anului 2025. Totuși, sper că vom mai găsi idei de realizări comune.
Concursul „deSCRIEM copilăria în poezii și povești moderne”
La 1 aprilie 2023 am lansat concursul „deSCRIEM copilăria în poezii și povești moderne” în ambele localități, iar în zilele de 1 și 6 iunie am purces la un turnir online cu 8 finaliști din fiecare parte. Copiii au făcut cunoștință online, iar la sfârșitul activității o domniță din Zagarancea a menționat că corespondează cu o altă domniță din Ghidigeni. Încercările și abordările literare au fost diverse și captivante. În postarea sa doamna Mihaela Gudană a menționat: „Am fost încântată să aud limba neamului nostru rostită bine și scrisă corect de frații de peste Prut”. În cadrul turnirului nostru literar de 2 zile am decis cu acești copiii să realizăm un curs de scriere creativă, iar ca formator să o avem în format online pe doamna scriitoare Mihaela Gudană.
Triada educativă și atelierele de vacanță
Triada pedagog – bibliotecar – scriitor în satul Zagarancea a fost formată de profesoara de limba și literatura română, Lilia Mihailov de la Gimnaziul Zagarancea, de persoana mea în calitate de organizator, precum și, de realizarea de jocuri literare, exerciții de inspirație și concursuri – fulger. Instruirile propriu zise, au fost coordonate și realizate de profesoara de română Lilia Mihailov împreună cu doamna Mihaela Gudană, care a prezentat 3 master-classuri în arta scriiturii. Atelierele de vacanță, realizate în perioada 1-3 noiembrie 2023 cu genericul ” Micul scriitor. Copii care scriu povești” au descătușat aptitudinile literare ale copiilor fiind încurajați să-și dezvolte abilitățile literare descoperite. „Creație și lectură! Talentul copiilor în scrierea poveștilor… Mulțumim Biblioteca Zagarancea”, a remarcat Mihaela Gudană.
Arca digital-literară: schimb de autori contemporani
Tot cu ajutorul pedagogilor de limba și literatura română în data de 5 aprilie 2024 am realizat o arcă digital-literară Ghidigeni – Zagarancea „Copiii recomandă: 5 scriitori contemporani din R4omânia versus 5 scriitori contemporani din Republica Moldova”. Pe pagina de facebook Mihaela Gudana menționează: „O altă activitate ne-a adunat în mediul online… Alături de dna prof. Sorina Neagu, câțiva elevi de la Școala Gimnazială Ghidigeni la ora stabilită am prezentat cinci scriitori din țara noastră, iar elevii din Zagarancea, scriitori din Republica Moldova. Un schimb de informații și emoții! Vom continua șirul activităților care face ca și distanța dintre suflete să se reducă”.
Concursul de poezie: „Semănători de poezie. Iarnă. Copilărie. Eminescu”
Am revenit cu un concurs de poezie ” Semănători de poezie. Iarnă. Copilărie. Eminescu” pentru ambele localități care a finalizat cu un eveniment de totalizare în ambele biblioteci de Ziua Culturii Naționale 2025. Pentru a pune în valoare creațiile copiilor vom elabora împreună o broșură electronică „Zagarancea & Ghidigeni. Copiii de azi, scriitorii de mâine”, care va fi elaborată și lansată în cadrul programului de bibliotecă „ Zilele bibliotecii. Zilele comunității”, ediția a 2-a, din cadrul Bibliotecii Publice Zagarancea, care are loc în perioada zilelor comunității, precum și vom încerca de a-i promova în periodica literară din ambele țări. La fel vom elabora și o revistă electronică despre proiect și despre ambele comunități.
Donații și schimb de carte între biblioteci
Ca bibliotecare ne-am dorit mult un schimb de carte. Am avut parte de mai multe donații de carte din partea bibliotecii din România, inclusiv cărți cu autograf al autoarei Mihaela Gudană. Noi am fost mai discreți, dar am reușit să adunăm aproximativ 30 de cărți în cadrul campaniei de donație organizată de Biblioteca Publică Zagarancea „Cărți ale scriitorilor din Republica Moldova pentru beneficiarii bibliotecii din comuna Ghidigeni”, realizată în anul 2024 și transmisă la 24 octombrie 2024 în cadrul vizitei de către delegația din Zagarancea la Ghidigeni, pentru a felicita comunitatea cu un nou Cămin Cultural Ghidigeni și biblioteca cu un nou local spațios în acest cămin cultural. În donația de carte nu au lipsit 3 cărți cu autograf pentru utilizatorii bibliotecii din partea poetei noastre Viorica Său – Chiorescu, absolventă a Gimnaziului Zagarancea, precum și, mai multe cărți semnate de ilustratoarea Aliona Bereghici, originară din s. Zagarancea. Se conturează o apropiere spirituală între Viorica Său și Mihaela Gudană, care va aduce mai aproape scriitoarele și de Biblioteca Publică Zagarancea.
Planuri pentru viitor: colecție comună de e-bookuri și club de lectură
Pentru anul 2025 ne preconizăm o colecție comună de e – bookuri, care ar include și creația autoarei din Ghidigeni, cât și a autorilor noștri.
În plan profesional am conceput serviciul de bibliotecă ” Miracolul scriiturii COPIILOR” realizat ianuarie-aprilie 2024 și ne propunem un format nou de club de lectură, formulat în baza experiențelor personale și având în considerație preferințele actuale ale tinerii generații. În anul 2025 ne preconizăm o mai bună promovare în cadrul comunității a comunei Ghidigeni și , îndeosebi, a creației literare a Mihaelei Gudană.
Proiectul anului 2024: biblioteci în tandem
Ca rezultat al eforturilor ambelor biblioteci în cadrul Zilei comunității Ghidigeni din data de 21 mai 2024 proiectul „Zagarancea & Ghidigeni. Comunități înfrățite. Biblioteci în tandem” a fost nominalizat ca proiectul anului de către primarul Eugen Tăbăcaru. Într-adevăr am reușit să ne atingem obiectivele: Promovarea dialogului și comunicării între utilizatorii celor două biblioteci; Îmbunătățirea competențelor profesionale ale bibliotecarilor prin schimb de abilități și bune practici; Dezvoltarea abilităților de scriere creativă la membrii comunității; Dezvoltarea de noi servicii și programe inovative în biblioteci, adaptate nevoilor comunității și experimentate în ambele biblioteci; Schimb de colecții și resurse informaționale, expoziții și colecții tematice comune; Creșterea vizibilității bibliotecilor ca spații comunitare fără graniță.
Sper să realizăm scopul final de a crește rolul bibliotecilor în consolidarea relațiilor de prietenie stabilite în acordurile de înfrățire ale comunităților noastre, prin implicarea consecventă a bibliotecilor din ambele comunități la crearea oportunităților de cooperare, consultare, comunicare și conlucrare între utilizatorii ambelor instituții. Suntem onorați să vă avem ca comunitate înfrățită, comuna Ghidigeni.