Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat o inițiativă legislativă care prevede majorarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural de subvenționare în agricultură. Potrivit proiectului, alocațiile anuale din bugetul de stat, cumulativ cu alte surse, pentru Fondul de subvenționare a agriculturii vor constitui nu mai puțin de 4% din cheltuielile aprobate ale bugetului de stat, transmite IPN.
Autorii proiectului argumentează că sporirea necesarului de alocări bugetare destinate subvenționării în dezvoltarea agriculturii și mediului rural este determinată de dinamica resurselor financiare achitate solicitanților de subvenții, care prezintă o tendință de acoperire tot mai redusă a numărului de dosare înaintate spre subvenționare.
Aceștia fac trimitere la raportul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură cu privire la procesul de examinare și autorizare a cererilor de acordare a sprijinului financiar în anul 2021, menționând că acesta denotă o criză financiară cu impact asupra sectorului agricol și a dezvoltării rurale. Potrivit acestuia, „preliminar, în anul bugetar 2021 din cele 773,9 milioane de lei preconizate pentru subvenționare post-investițională, 820 de milioane de lei constituie angajamentele asumate față de producătorii agricoli ce au depus cereri de acordare a sprijinului financiar în anul de subvenționare 2020”.
„Respectiv lipsa necesarului, inclusiv cu transferul deficitelor din an în an, generează subdezvoltarea atât a sectorului agricol în mod separat, cât și a sectorului agroindustrial, fiind influențată în mod negativ balanța de plăți prin stimulările importului de produse agricole”, se arată în nota informativă a proiectului.
Comuniștii și socialiștii propun ca noile prevederi legale să intre în vigoare din 1 ianuarie 2022.