Locuitorii din satul Medeleni se lamentează că oficiul poștal, din cauza încăperii în stare de avarie, a încetat să mai deservească sătenii. Acum ar fi nevoiți să plece la Petrești, ceea ce nu este deloc ușor, în special pentru persoanele vârstnice. Nici nu am reușit să discutăm această chestiune, că petreștenii au comunicat la redacție că primarul nu ar fi prea atent față de problemele sătenilor, nu transferă oficiul poștal din încăperea avariată în alta.
Primarul comunei, Serghei Gorea, a menționat că în Petrești sunt 4000 de oameni, dar se plâng 2-3, deci nu am putea zice că sătenii se plâng. Dar nu despre asta e vorba, ci despre faptul că o încăpere pentru oficiul poștal este deja repartizată în clădirea fostului internat, a mai rămas să adopte decizia respectivă consiliul local. Cu regret, ședințe nu au avut loc vreo două luni, deoarece s-au acumulat foarte multe chestiuni și trebuia de elaborat proiectele de decizie în conformitate cu legislația, însă joia aceasta se vor întruni (discuția a avut loc lunea trecută – nota autorului). Edificiul internatului aparține primăriei? Da, spune primarul, ar fi fost vândut pe vremuri, dar s-au judecat cu o bancă timp de șase ani și l-au întors.
Referitor la Medeleni, de asemenea se propune în folosință Poștei Moldovei o încăpere, dar în ea trebuie de efectuat reparație, iar primăria nu are acest drept. Dar oare primăria nu e datoare să dea spre folosință o încăpere bună dacă îi aparține? Ei, chipurile, nu au mijloace. La Medeleni stă pustie de 4 ani școala, deci luați-o și folosiți-o. Dar a cui e clădirea școlii? Cică, dacă stă pustie de mult, ei au dreptul să o folosească.
Parascovia Chirinciuc, directoarea Centrului de Poștă Ungheni, a menționat că această chestiune se examinează de mai mulți ani. În ce privește Medeleniul, de trei ani îi scriu primarului că vor închide oficiul poștal, ultima scrisoare datează din 8 august curent. Aici a căzut tavanul, au fost nevoiți să ducă calculatorul la reparație, dar dacă ar fi suferit oamenii? În școală nu se vor duce, au deja o experiență nereușită, dar acolo cel puțin instituția de învățământ funcționa, iar aici e închisă, e nevoie de investiții serioase ca dintr-o sala de clasă mare să se facă un oficiu poștal, să conecteze internetul. În plus, aici oficiul poștal activează numai 4 ore. S-ar muta mai degrabă în club unde o încăpere e goală, dar acolo ar fi biroul directorului clubului și nu se poate. În sat sunt peste o sută de pensionari, 90 dintre ei primesc pensiile la poștă, iar 30 – la domiciliu și oficiul din Petrești o va scoate la capăt cu succes. Primăria a luat act de această informație.
În privința oficiului poștal din Petrești, unde degrabă se poate prăbuși chiar clădirea, interlocutoarea a explicat că din cauza vechimii ei hoții fără piedici au pătruns aici. S-a promis că ședința consilierilor va avea loc în august și va fi rezolvată problema privind alocarea unei încăperi la internat, ce-i drept, nicidecum nu pot măsura suprafața lui, deși este necesar, fiindcă actele trebuie perfectate prin intermediul Oficiului Cadastral. „Suntem gata să facem singuri măsurările ca să putem semna contractul, dar, cum se vede, pe primărie nu o aranjează acest lucru. Și mie îmi telefonează oamenii, mă întreabă, eu ce trebuie să le răspund?”, a spus Parascovia Chirinciuc.
În conformitate cu Legea comunicațiilor poștale nr. 36 din 17.03.2016, art. 32, autorităţile administraţiei publice locale vor acorda furnizorului de serviciu poştal universal spaţii necesare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a serviciilor poştale prin transmiterea acestora în locațiune/arendă sau comodat. Nu ne rămâne decât să sperăm că legea va fi respectată.