Din 1 ianuarie 2023 în raionul Ungheni vor activa mai multe complexe educaționale, conform deciziilor aprobate de Consiliul Raional la ședința din 28 iulie. E vorba de Buciumeni, Negurenii Vechi, Țîghira, Sinești. Aici grădinițele și școlile vor fi comasate și vor activa sub această nouă titulatură – complex educațional.
Într-o notă informativă emisă de către autoritățile raionale către cele locale se arată că în rezultatul comasării instituțiilor de educație vor fi atinse următoarele scopuri: instituțiile vor funcționa mai eficient, indicatorii de performanță și eficacitate vor crește; vor fi create condiții optime de activitate a cadrelor didactice și a elevilor și cel mai important – scăderea deficitului financiar și a cheltuielilor pentru întreținere. Plus la avantajele enumerate anterior, autoritățile locale mai susțin că păstrarea instituțiilor în sate, ar însemna un plus de viață și culoare în sate, iar copiii se află în siguranță lângă familiile lor.
Primăria o să aibă mai mult timp să se ocupe cu proiectele pentru cetățeni
În Sinești sunt în-matriculați la gimnaziu 84 de elevi în anul de învățământ 2022-2023, la grădiniță – 40. Nou-născuți în 2021 – 5, iar în 8 luni ale lui 2022 – 4. Iurie Țăruș, primarul comunei Sinești, ne spune că în cazul în care nu reorganizau instituțiile, atunci gimnaziul ar fi fost filială la o altă școală din regiune, pentru că sunt mai puțin de 90 de elevi iar Hotărârea de Guvern cu nr. 868 din 08.10.2014 specifică în acest sens: „instituțiile de învățământ (gimnaziile) care vor avea un număr egal sau mai mic de 91 de „elevi ponderați” vor putea activa doar ca filială a unei instituții cu personalitate juridică”. În plus, mai adaugă edilul, acum va fi un singur director la gimnaziu-grădiniță și asta nu e rău, fiindcă „primăria o să aibă mai mult timp să se ocupe cu proiectele pentru cetățeni și alte probleme, care sunt foarte multe în sat. De la început o să le fie mai greu, fiindcă la multe capitole – finanțare nu ajunge, primăria mai acoperea, dar timpul o să arate ce și cum. Viitorul director trebuie să muncească mai mult și o să fie rezultat”, a concluzionat primarul.
Situația nu e mai bună nici în gimnaziile Negurenii Vechi și Țîghira
La Negurenii Vechi șase copii au pășit pragul clasei a I-a, în total – 82 de elevi, iar la Țîghira – șapte copii în clasa I-a merg, în total – 85 de elevi își fac studiile gimnaziale. Galina Uscatu, primara comunei, contactată de noi ne spune că s-a recurs la comasare pentru că numărul de elevi e prea mic. Edila ne-a mai specificat că în 2021 în comuna Negurenii Vechi, care are în componență 4 sate (Coșeni, Zăzulenii Vechi, Negurenii Vechi și Țîghira), s-au născut în anul 2021 opt copii, iar de la începutul anului 2022 și până în luna august, când am discutat cu dumneaei, s-au născut – opt.
Instituțiile de educație dau viață și culoare satului, iar copiii sunt în siguranță
Din 2013 în satul Drujba activează școala primară-grădiniță. Am contactat-o pe directoarea Angela Bodrug-Chitoroagă, care ne-a povestit din experiența lor. „Din considerentul micșorării numărului de elevi-comasarea celor 2 instituții este avantajoasă. Se formează o legătură strânsă și directă între aceste 2 trepte: preșcolară și clasele primare. Este un beneficiu pentru copii. Din punct de vedere bugetar este puțin dificil, fiindcă e auster și pe deasupra gestionăm două bugete. Grădinița cu bugetul ei și școala cu al ei, în dependență de numărul de elevi. Nu avem voie să cheltuim din bugetul grădiniței pentru școală și invers. Dar avem multe cazuri că banii sunt puțini și ca să faci, spre exemplu, reparație nu poți diviza cu exactitate”, a explicat directoarea.
În finalul discuției noastre Angela Bodrug-Chitoroagă a concluzionat: „În speranța că satele vor renaște, suntem bucuroși că în localitate se menține această instituție, care dă viață și culoare, iar copiii nu se deplasează și se află în siguranță”.
Precizăm că la școala primară-grădiniță Drujba 35 de copii frecventează grădinița și 31 de elevi sunt înmatriculați la școală în anul de studiu 2022-2023.