Ne aflăm în plină toamnă, când producătorii agricoli, fie agenți economici sau producători casnici, vin la piață să-și vândă roada crescută. La moment viticultorii își expun spre comercializare recolta de struguri. Dacă în anii precedenți aceștia își vindeau marfa în piața agricolă din municipiul Ungheni, acum ei pot fi găsiți în cartierul Tineretului.
Despre redirecționarea în alt loc a comercianților de struguri ne-a informat Elena, o locuitoare din oraș. Puțin indignată, aceasta a reproșat faptul că piața existentă este cu destinație agricolă și nu pentru cei care vând lucruri de mâna a doua aici.
Care a fost necesitatea luării unei asemenea decizii am încercat să aflăm de la administratorul pieței, Dumitru Malanciuc. ”În urma unui demers al întreprinderii „Coopcomerț” de către primăria orașului a fost emisă o dispoziție a primarului de a vinde strugurii pe teritoriul adiacent fostei fabrici de conserve. S-a luat o asemenea hotărâre, deoarece la piața agricolă vin să comercializeze cetățeni din raioanele Nisporeni, Călărași și Ungheni, din care cauză sunt multe mijloace de transport și aceasta creează incomodități. Plus la toate, producția se încarcă, se descarcă, astfel se face murdărie, iar în aceste locuri se adună viespi, albine, ceea ce constituie un pericol real pentru cei din preajmă”, a menționat directorul.
Argumentele vizavi de problemele enunțate mai sus au fost confirmate și de viceprimarul orașului, Eduard Balan, care ne-a informat că și în acest an primăria a luat hotărârea de schimba locul de comercializare a strugurilor. ”Încă în anul trecut a fost emisă o dispoziție ca să fie organizat un iarmaroc de realizare a fructelor și legumelor în cartierul Tineretului, dar mai cu seamă de realizare a strugurilor. Vreau să spun că locul nu a fost unul prea potrivit, deoarece vânzătorii lăsau murdărie în urma lor. Anul acesta s-a decis ca iarmarocul să fie plasat pe teritoriul adiacent fostei fabrici de conserve, pe parcursul unei luni de zile. Cu părere de rău, nici aici ordine nu prea se face, dar am stabilit ca după fiecare zi de piață la fața locului să vină să monitorizeze situația câte un reprezentant al primăriei”, a mai relatat Balan.
”Inițial comercianții se cam revoltau, pentru ca mai apoi să se conformeze și chiar să rămână satisfăcuți”, spune directorul pieței: ”Pentru a fi găsiți de cumpărători, facem anunțuri periodice și-i informăm unde îi pot găsi”, a mai concretizat Dumitru Malanciuc. Acesta a mai menționat că, începând cu 9 septembrie, administrația pieței își asumă răspunderea de a încasa taxa de piață și de a face curățenie în acest loc, de a achita în buget taxa locală conform legislației în vigoare.