Persoanele care și-au acumulat peste hotare experiența în domeniu dreptului vor putea de asemenea candida la funcția de procuror general sau șef al procuraturilor specializate, potrivit unui proiect de modificare a Legii procuraturii, votat în primă lectură. Inițiativa prevede și instituirea unei comisii speciale de numire a șefilor procuraturilor specializate. În comisie vor intra trei membri desemnați de către Consiliul Superior al Procurorilor și câte un reprezentant desemnat de Ministerul Justiției și de președintele țării. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat inițiativa, invocând dorința guvernării de a politiza procesul, transmite IPN.
„Propunerea respectivă urmărește aducerea în funcțiile nominalizate a persoanelor cu adevărat independente și cu o experiență profesională recunoscută atât în interiorul țării, cât și în afara ei”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata PAS Olesea Stamate.
Comisia specială va organiza interviuri, va verifica integritatea candidaților și va transmite lista integrală a candidaților, cu punctajul și rezultatele evaluării, către CSP. Consiliul poate să facă propria evaluare a dosarelor și, respectiv, să selecteze candidatul care urmează a fi înaintat procurorului general spre numire. Chiar dacă acesta nu este învingătorul concursului desfășurat de către Comisia specială.
Totodată, acest proiect prevede și reglementarea modalității încetării funcției de interimat a procurorului general. Respectiv, la expirarea a 12 luni de la numirea procurorului general interimar, în cazul în care nu a fost desfășurat un concurs pentru numirea unui procuror general, CSP poate propune președintelui țării un nou candidat pentru exercitarea interimatului funcției.
Deputatul BSC, Vasile Bolea, a criticat inițiativa. „După ce ați acaparat CSP, ați înlăturat procurorul general, intentându-i dosare penale, doriți să vă puneți propriii șefi la procuraturile specializate. Este o modalitate neconstituțională, și anume să-i numiți prin delegarea a doi reprezentanți ai clasei politice – din partea ministrului justiției și din partea președintelui”, declarat Vasile Bolea.
Proiectul de lege a fost susținut cu votul a 54 de deputați PAS și urmează să fie votat și în lectură finală.