Planul național de imunizare anti-COVID-19 a fost aprobat ieri, 13 ianuarie, de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), întru reducerea morbidității și mortalității provocate de noul tip de coronavirus. Planul a fost elaborat cu suportul și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, Centrului European pentru Controlul Bolilor și UNICEF, transmite IPN.
Potrivit Guvernului, implementarea Planului va asigura administrarea sigură și eficientă a unui vaccin anti-COVID-19 persoanelor din Republica Moldova pentru care este indicat și doresc să îl primească. De la începutul pandemiei, în Republica Moldova s-au făcut 571 de mii de teste de laborator pentru identificarea virusului SARS-Cov-2. Cea mai afectată grupă de vârstă este cea de 60-69 ani, reprezentând 20,6% pacienții confirmați.
Conform recomandărilor internaționale, în prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul sau beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială. Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanelor cu comorbidități, angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar, iar în etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.
La prima etapă, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti-COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale râului Nistru. Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populație. Concomitent, țara este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și a altor state. Vaccinul anti-COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit. Guvernul Republicii Moldova finanțează integral procurarea vaccinurilor și consumabilelor, precum și a serviciilor oferite în cadrul programului național de imunizare.
În cadrul ședinței, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a solicitat specialiștilor de la MSMPS să contacteze omologii săi din statul Israel pentru a face schimb de experiență și bune practici privind desfășurarea procesului de vaccinare.