Comerțul Republicii Moldova stagnează deja al doilea an. Puternic au scăzut exporturile de bunuri, iar în ultima jumătate de an stagnează și exportul de servicii. Constatările aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.
„În 2023 a fost înregistrată o scădere destul de pronunțată a exportului de bunuri, dar a fost înregistrată o ușoară creștere a exportului de servicii în prima jumătate a anului și o ușoară stagnare în a doua jumătate a anului trecut”, a precizat Veaceslav Ioniță.
Vorbind despre exportul de servicii, expertul a declarat că până în trimestrul III 2023, a fost o creștere continuă spectaculoasă. Din trimestrul III 2023, se înregistrează o ușoară stagnare. Dacă în 20023 exporturile de servicii au totalizat 2,44 mlrd/dolari, în primul trimestru 2024 acestea au fost de 2,41 mlrd/dolari în valoare anuală.
Ramura transportului de pasageri a fost cea mai mare ramură în structura exportului Republicii Moldova. Pandemia a prăbușit dramatic ramura transportului. A fost înviorată ulterior, cât de cât, pe fundalul războiului dus de către Federația Rusă în Ucraina. În prezent este într-o ușoară creștere, dar creșterea a încetinit deoarece Ucraina caută și alte soluții decât cele pe care le poate oferi Republica Moldova și asta are un impact negativ asupra exporturilor noastre de servicii de transport, a afirmat economistul.
Referitor la exportul de servicii educaționale, analistul economic a menționat că în 2022 a fost înregistrată cea mai puternică creștere, au fost mulți studenți străini, inclusiv din Ucraina. Republica Moldova are un potențial enorm privind exportul de servicii educaționale, trebuie doar eforturi de depus pentru a îmbunătăți situația și a crește acest indicator.
Anul 2021 a fost foarte bun din punct de vedere al producției agricole. „Din păcate anul 2022 nu a fost cel mai bun și Republica Moldova a avut practic exporturile la nivelul anului 2021, după care au scăzut, dar formal erau un pic mai mari datorită efectului războiului. 2023 a fost un an cu exporturi excepționale, datorită exportului de fructe. În timp ce totul scădea, fructele au determinat creșterea , ceea ce a permis o ușoară creștere. Acum totul este într-o stagnare de circa un an, iar scăderea care se înregistrează este că Republica Moldova a pierdut posibilitatea de a importa din Ucraina, dar și a exporta către Ucraina”, a mai spus economistul.