În ultima perioadă prețurile la carburanți au crescut considerabil. Pe 9 martie când ANRE (Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică) a anunțat că benzina se va scumpi cu aproape un leu și motorina cu doi, la multe benzinării s-au format cozi. În mediul online apărând mai multe filmulețe și fotografii cum rânduri mari de mașini la benzinării.
Sergiu Tofilat, expert economic justifică prețul mare prin faptul că țările dezvoltate au început să-și deschidă economiile, s-au relansat afacerile și a crescut brusc cererea. Iar țările producătoare de petrol, cu greu ar face față. Războiul din Ucraina a influențat și el. Rusia este al treilea, cel mai mare producător de petrol din lume și o bună parte din consumatorii lor refuză să procure acest petrol.
Amintim, că în urma unui proiect propus de deputatul PAS Radu Marian. Din 1 septembrie 2021, ANRE publică zilnic prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale. Prețul depinde de mai mulți factori printre care prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar. Radu Marian, menționând la acea vreme că proiectul respectiv va aduce pentru consumatori prețuri corecte și produse de calitate mai bună. Acest proiect a fost criticat de mai mulți experți. Veaceslav Ioniță expert economic a menționat că această formulă este proastă, dând de înțeles că multe companii petroliere cumpără în cantității mari fapt ce le permite să activeze pe o perioadă mai îndelungată, stabilirea prețului la zi nu ar favoriza consumatorul, fiindcă acum pe piața internațională nu există stabilitate.
În urma scumpirilor, opoziția parlamentară a propus ca soluție reducerea cu 50% a accizelor pentru carburanți, precum și reducerea cotei TVA, de la 20% la 8%. De cealaltă parte Natalia Gavriliță, prim-ministra Republicii Moldova, a menționat într-o emisiune televizată că TVA-ul și accizele ar fi un venit important la buget, dacă reducem acestea nu vom putea contribui la aspecte precum creșterea pensiilor sau salariilor. Prioritățile guvernului fiind agricultorii, transportatorii și păturile social vulnerabile. Pentru care se încercă să se găsească soluții. Tot într-o emisiune televizată, Andrei Spînu a menționat că reducerea din accize și TVA ar produce un impact mic, fiindcă creșterea se menține zilnic, iar într-un timp scurt s-ar reveni la prețul inițial. La fel și cheltuielile bugetare cresc și dacă s-ar reduce din costuri am putea ajunge în incapacitate de plată.
O veste bună este că situația ar putea reveni la normal, statele OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) au decis să crească producția de petrol cu cca 32%. Astfel, cel mai probabil, în următoarele luni vom asista la o cădere a prețului pentru toate tipurile de combustibil.
Menționăm că în ultima săptămână prețul la carburanți a scăzut.