Într-o serată plină de emoție și amintiri vii, unghenenii și-au adus aminte de cea care care a iubit viața, limba română, cântecul și adevărul – Doina Aldea-Teodorovici.
Pe 15 noiembrie, Doina Aldea-Teodorovici ar fi împlinit 65 de ani, dar destinul a ales alt drum pentru ea- viața ei s-a încheiat într-un tragic accident rutier, însă amprenta lăsată de talentul, cântecul și spiritul ei liber trăiește în inimile oamenilor, inclusiv a celor din Ungheni.
Recent, la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”, a avut loc un eveniment de comemorare cu genericul „Două Inimi Gemene”. Acesta a adunat oameni de toate vârstele pentru a celebra viața și creația memorabilă a artistei. Inițiativa a venit din partea specialistei Zinaida Mămăligă, alături de reprezentantele Lionora Filipovici, profesoară de limbă și literatură română LT „Vasile Alecsandri” și Elena Răileanu, bibliotecară la LT „Ion Creangă” din municipiul Ungheni.
Elevii din aceste instituții de învățământ au avut ocazia să exploreze viața și activitatea memorabilă a cuplului de artiști, Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Imagini foto și video, comunicări emoționante ale elevilor și vorbitori au transmis publicului povestea zbuciumată a celor doi artiști, de la începuturile lor și până la finalul tragic.
„În anii 1990 ai renașterii naționale Ion și Doina Aldea-Teodorovici, prin cântecele lor și alte acțiuni și-au adus incontestabila contribuție la promovarea valorilor naționale de revenire la alfabetul latin, tricolor și limbă română. Piesele lor de rezistență națională: „Reaprindeți candela”, „Mănăstirea Căpriana”, „Răsai”, „Maluri de Prut”, „Eminescu”, „Trei culori”, au zguduit sufletele moldovenilor și i-au trezit ca din somn de moarte”, a menționat Cristian Crăciun, LT „Vasile Alecsandri”.
Evenimentul a subliniat și colaborarea fructuoasă a cuplului cu poeții Grigore Vieru și Dumitru Matcovschi, precum și cu cântăreții români Vasile Șeicaru și Ștefan Hrușcă. Cei prezenți au evocat momente memorabile și au subliniat importanța monumentelor ridicate în memoria lor la Chișinău, Soroca și Pitești (România).
Prin interpretări muzicale emoționante, precum „Răsai” și „Eminescu,” elevii au adus omagiu vieții și artei cuplului. Fiecare notă muzicală a fost o reverență adusă memoriei acestor aștri care străbat timpul.
Cu cuvinte pline de recunoștință, participanții au subliniat curajul și devotamentul cu care Ion și Doina Aldea-Teodorovici au luptat pentru identitatea națională, contribuind la schimbarea epocii lor. Astfel, se păstrează vie amintirea celor două inimi gemene care au luminat calea prin muzică și adevăr.