Asociația Istoricilor ,,Nicolae Iorga” din raionul Ungheni a planificat o serie de activități consacrate celor 30 de ani de la războiul pentru apărarea integrității și suveranității din 1992. Membrii organizației spun că acțiunile tuturor participanților la acest război, constituie o filă aparte în istoria Republicii Moldova, deoarece acești bravi ostași au dat dovadă de un înalt profesionalism și o responsabilitate sporită, calități ce au fost demonstrate cu certitudine pe platourile de luptă și de aceea aceștia nu trebuie nicicând uitați.
În continuare ei afirmă că această zi de doi martie reprezintă pentru noi un eveniment înălțător prin semnificația sa istorică. Cu acest prilej, se prezentă înaltul respect pentru perseverența și activitatea lor care cu trup și suflet au apărat integritatea țării noastre.
S-au scurs 30 de ani de la acel început de 2 martie 1992, care a lăsat amintiri triste în memoria poporului nostru. Sângerosul război din stânga Nistrului a înregistrat ireparabile pierderi umane. Începutul lunii martie, cât și întregul an 2022 este dedicat de membrii Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni celor unsprezece eroi ungheneni, celor care au dat dovadă de bărbăție, spirit de sacrificiu și devotament față apărarea independenței și suveranității Republicii Moldova, prin amplasarea și dezvelirea plăcilor comemorative în memoria lor. Tragedia celor unsprezece martiri ai neamului o retrăiesc, an de an nu numai familiile și rudele acestora, dar și colegii, prietenii, cei care pur și simplu îi cunosc.
Două plăcii comemorative dezvelite în localitățile de baștină ale eroilor-martiri
Astfel, în ziua comemorării celor căzuți în războiul de pe Nistru, marcată anual la 2 martie, au fost instalate și dezvelite două plăci comemorative ale eroilor-martiri, Vladimir Zarnițchi și Vasile Moruz din Zăzulenii Vechi și Chirileni.
Placa comemorativă a lui „Vladimir Zarnițchi” care a fost montată pe frontispiciul Casei de Cultură din satul Zăzulenii Vechi, care îi poartă numele și a fost dezvelită de președintele asociației, Corneliu Prepeliță și Tatiana Lazar, vicepreședinta raionului Ungheni. La eveniment au mai fost prezenți primarul comunei Negurenii Vechi, Galina Uscatu, șeful secției Cultură Ungheni, Vadim Pîslaru, membrul Consiliului Asociației Veteranilor 1992 Tiras-Tighina, Vasile Lupu-Cetireanu, membri ai Asociației Istoricilor, combatanți ai războiului din Transnistria. Participanții au susținut discursuri prin care au evocat personalitatea și patriotismul lui Vladimir Zarnițchi de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, cât și despre importanța promovării personalităților locale în rândurile elevilor din instituțiilor de învățământ din localitate în acest mod cultivându-le dragostea către valorile naționale, patriotice.
Galina Uscatu a înmânat diplomă de gratitudine, în semn de înaltă considerație și recunoștință pentru contribuția substanțială la înveșnicirea memoriei eroului-martir, Vladimir Zarnițchi, la baștina sa în satul Zăzulenii Vechi, prin instalarea plăcii comemorative, președintelui Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni Corneliu Prepeliță.
Participanții după momentul festiv s-au deplasat la cimitir, unde au depus un buchet de flori la mormântului eroului Vladimir Zarnițchi.
În aceeași zi la Chirileni, mai exact Casa de Cultură, a fost dezvelită de către Iurie Stoica, primarul localității și Corneliu Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, placa comemorativă a lui Vasile Moruz, căzut pe câmpul de luptă în timpul războiului de la Nistru.
La eveniment au fost prezenți Valeriu Secrieru, președintele Asociației veteranilor 1992 „Tiras-Tighina”, Vadim Pîslaru, șeful secției Cultură și Turism Ungheni, rudele, veterani ai războiului pentru integritate și independența Republicii Moldova, precum și locuitori ai satului Chirileni.
Preotul din localitate mai întâi a săvârșit o rugăciune în sănătatea veteranilor războiului din stânga Nistrului, apoi a sfințit placa comemorativă. Au urmat discursuri cu prilejul celor 30 ani de la războiul de pe Nistru din partea celor prezenți.
Ca și la Zăzulenii Vechi, cei prezenți au mers și au depus un buchet de flori la mormântul eroului Vasile Moruz.
Urmează ca la 15 martie să fie dezvelită placa comemorativă a lui Vladimir Cimpoieș, care este instalată la gimnaziul ,,Vladimir Cimpoieș” din satul Buciumeni, apoi la 30 martie cea în memoria lui Alexandru Ticot din satul Pîrlița.