Pe 16 ianuarie 2025, Casa Limbii Române din municipiul Ungheni a găzduit un eveniment deosebit, dedicat aniversării a 175 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. Manifestarea a atras un public divers, atât din Republica Moldova, cât și din România, care s-a bucurat de versurile eminesciene și melodiile inspirate de creația poetului. „Omagiem pe cel care ne-a lăsat un tezaur literar inestimabil, un grai frumos și cuvinte alese. Așa cum Eminescu a fost un patriot adevărat, la fel trebuie să fim și noi, promovând opera sa înălțătoare”, a declarat Rodica Toma, directoarea Casei Limbii Române „Mihai Eminescu” din Ungheni. Evenimentul a inclus recitaluri de poezie susținute de elevele Alexandra Barabaș (LiceulTeoretic „Mihai Eminescu”), Mirela Visan (Școala Primară „Spiridon Vangheli”) și Adina-Ioana Fuga (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni). Membrii cenaclului literar-artistic „Suflet de poet”, Ludmila Petrache și Constantin Alcaz, au prezentat acrostihuri dedicate poetului.
Cântăreața Petronela Pânzariu, din Iași, România, acompaniată de formația folclorică „Țărăncuța” din Florițoaia Veche, a interpretat melodia „Eminescu”, pe versurile lui Grigore Vieru. Ansamblul folcloric din Florițoaia Veche, condus de Lidia Bolișoi, a încântat publicul cu un repertoriu variat, incluzând piese inspirate din creația eminesciană. Rodica Toma, moderatoarea evenimentului, a subliniat: „Versul lui Eminescu, mai ales cântat, are o frumusețe aparte. Puțini știu că poetul avea talent muzical, iar specialiștii spun că, dacă nu ar fi fost poet, ar fi devenit cântăreț”. Printre momentele artistice s-a numărat și premiera piesei „Colind”, interpretată de cantautoarea Aliona Leșanu, pe versurile Rodicăi Toma. „Eminescu este simbolul prin care suntem identificați pretutindeni, un om care a iubit și a trăit românește”, a spus Aliona Leșanu.
Oaspete de onoare al evenimentului a fost tenorul Paul Celmare, președintele cenaclului literar-artistic „Lira Prutului” din Iași, România, care a oferit un recital de melodii clasice și romanțe inspirate din opera lui Eminescu. În cadrul evenimentului, cenaclul literar-artistic „Suflet de poet” a semnat un parteneriat cu cenaclul „Lira Prutului”, marcând începutul unei colaborări culturale între Ungheni și Iași. „Prin cultură, popoarele se unesc, iar oamenii devin mai frumoși sufletește”, a declarat Paul Celmare.
Viceprimarul municipiului Ungheni, Eduard Balan, a evidențiat în discursul său valoarea culturală a lui Mihai Eminescu și a mulțumit organizatorilor pentru eforturile depuse. „Atât timp cât versurile lui Eminescu vor fi recitate sau cântate, ele vor îmbogăți sufletele generațiilor viitoare”, a spus acesta.
La final, participanții au primit diplome de gratitudine din partea Casei Limbii Române, iar evenimentul s-a încheiat cu interpretarea piesei „Noi suntem români”.