Pe 14 februarie, în incinta Palatului de Cultură Ungheni a avut loc un eveniment cultural de excepție, dedicat poetului Grigore Vieru și artist, Dumitru Blajinu, un mare violonist și un dirijor de excepție, care a condus orchestra „Folclor”, fondată în anii 1980 în cadrul companiei TeleRadio Moldova.
În această zi a fost lansată cartea „Diagrama unui destin creator”, care include studii, articole, interviuri, sinteze, confesiuni, fotografii și evocări ale unor momente importante din viața și cariera lui Dumitru Blajinu. Plus un CD video ce include o emisiune despre acesta.
„Nu întâmplător am asociat omagierea celor două personalități ale neamului. Am făcut acest lucru, reieșind din faptul că au fost rude, au fost verișori și ambii au avut aceiași misiune de a promova cultura și identitatea națională or, această lansare de carte are loc chiar în ziua în care Grigore Vieru ar fi împlinit 90 de ani, oferind astfel un dublu prilej de comemorare și recunoștință”, a menționat directoarea Palatului de Cultură Ungheni, Silvia Zagoreanu.
Prezent la eveniment, violonistul Marin Bunea, cel care l-a cunoscut pe artist, a vorbit cu mult drag despre Dumitru Blajinu și a interpretat melodii din creația regretatului artist: „Dumitru Blajinu a fost un mare muzician, care a adus un aer proaspăt în muzica noastră națională. A fost un om minuțios, dar cu răbdare, un om credincios, cânta cu lacrimi în ochi, cunoștea instrumentele și aranjamentele muzicale, simțea cu toate fibrele sufletului zvâcnetul melosului popular și pe artiștii cu har”.
Silvia Zagoreanu, a remarcat faptul că volumul, publicat cu sprijinul Ministerului Culturii, este un omagiu adus lui Dumitru Blajinu și că la apariția lui s-a muncit mult împreună cu specialiștii Centrului Național de Creație Populară a Patrimoniului Cultural Imaterial: „A trebuit să căutăm pe la arhivă toată informația, dar foarte mult ne-a ajutat în acest sens soția lui Dumitru Blajinu, Ana Blajinu. Cele 14 compartimente ale cărții cuprind referințe și medalioane aniversare publicate de-a lungul timpului în presa periodică de la noi, dar și ecouri externe, completând astfel o imagine detaliată a unui destin dedicat promovării și păstrării tradițiilor muzicale românești”.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor de învățământ școlar, de muzică și de cultură, care au fost familiarizați cu conținutul cărții, dar au avut prilejul să asiste și la un program literar-artistic dedicat celor două personalități omagiate. Poezii și cântece din creația lui Grigore Vieru au fost prezentate de către copiii de la grădinița „Licurici” din Ungheni. Cu poezia „Mi-e dor de tine, mamă”, a venit eleva Mihaela Șișcanu, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” și poeta Tatiana Cimbriciuc, cu creația proprie „Nu uitați de Miorița”.
Un buchet de melodii din creația lui Dumitru Blajinu și Grigore Vieru au fost interpretate de colectivele Palatului de Cultură: ansamblul vocal „Armonia”; ansamblul etnofolcloric „Răzeșii”; Formația „Sălcioara” și grupul de lăutari „Rapsozii Prutului”.
„Noi, cei din generația mai tânără, nu l-am cunoscut pe Dumitru Blajinu, dar această activitate ne-a dat posibilitatea de a-l cunoaște pe cel care a contribuit la edificarea folclorului, a miezului autentic moldovenesc în interpretarea viorii. La rândul nostru venim și noi cu o horă, o sârbă și un joc mare din creația acestui artist al neamului” a menționat Gheorghe Boghean, membru ansamblului de lăutari „Rapsozii Prutului”. La finalul evenimentului participanții au fost menționați cu diplome din partea Primăriei municipiului Ungheni, înmânate de viceprimarul, Eduard Balan.