Recent 34 de colective folclorice model din raionul și municipiul Ungheni, între care 4 centre de meșteșug popular au fost atestate de o comisie de specialitate de nivel național și local, iar 6 colective au primit acest titlu pentru prima oară. Titlul respectiv i-a fost acordat formației folclorice ,,Datina” din Zagarancea; studioului de dans modern ,,Impuls”; ansamblului de preotese ,,Armonie”; ansamblului „Flori de castan” de pe lângă Palatul Culturii din Ungheni și formației folclorice de origine ucraineană ,,Polinușca” de pe lângă Casa Raională de Cultură din Pîrlița, Grupul de lăutari.
Comisia de atestare a dat o apreciere cuvenită colectivelor pentru prestația fiecărui număr artistic, a menționat și unele momente asupra căror mai au de lucrat: ,,Însăși faptul că au trecut atestarea înseamnă că au un nivel artistic bun. Sunt plăcut surprinsă că după pandemie s-au păstrat colectivele, le-am găsit în activitate. Mai este mult de lucrat la repertoriu. A intervenit foarte mult în ultima vreme kitsch-urilor, iar centrul nostru luptă cu asemenea probleme. Ne dorim să ajutăm colectivele să revină la normal, să promoveze folclorul adevărat, cel din zona noastră, nu cel care nu este caracteristic vetrei noastre folclorice. Mai este de lucrat la costume, căci au cam dat-o pe costumul stilizat. Așteptăm ca să vedem unghenenii în activitățile de nivel național și internațional, de ce nu?”, a menționat Silvia Zagoreanu, directoarea generală a Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova.
Potrivit Galinei Moraru, specialist principal la Secția Cultură și Turism Ungheni, ,,Membrii colectivelor au avut o responsabilitate mare față de acest exercițiu pe care a trebuit să-l susțină, chiar dacă au întâlnit și unele greutăți. A fost o atitudine bună din partea colegilor, au trecut atestarea, chiar dacă membrii comisiei au venit cu unele remarci, idei, ne-au fost date unele sfaturi, care cu siguranță le vom implementa pe viitor. E și firesc să se întâmple lucrurile acestea, doar creștem, ne perfecționăm. Colectivele sunt de categoria I și de categoria II, ori noi ne dorim ca cele de categoria II să ajungă la nivelul celor de categoria întâi”.
Conform spuselor organizatorilor ziua atestării a fost una încărcată, dar productivă: ,,Am fost primii care la nivel de țară am spart gheața atestării. A fost puțin cam problematic ce ține de transportarea colectivelor, căci sunt multe, raionul e mare, însă ne-am descurcat. Sperăm să fie de bun augur pentru toți colegii din republică. Cu toate că am fost primii, atestarea a decurs bine. Nu ne rămâne decât să mulțumim colegilor de rezistența de care au dat dovadă și le dorim spor la muncă în continuare”, a remarcat Vadim Pâslaru, șeful Secției Raionale Cultură și Turism, Ungheni.
,,Este îmbucurător faptul că cei din comisie au apreciat prestația colectivelor, ba chiar au desemnat colectivul ,,Codreanca” din satul Mânzătești pentru a participă îndată după atestare la Festivalul Național pentru copii cu genericul: ,,Hai la joacă pe toloacă” în localitatea Cricova. Acest lucru a fost o dovadă că s-au văzut roadele atestării. În continuare luna mai va fi una plină de evenimente culturale, la care colectivele vor avea posibilitatea să-și etaleze pe deplin talentul și repertoriul pe care îl au”, a ținut să mai menționeze Galina Moraru.
Nota redacției: Formația folclorică model „Codreanca” a câștigat premiul II la Festivalul-concurs Național de Folclor al Copiilor „Hai la joacă pe toloacă!”, ediția a V-a, desfășurat la 7 mai 2023. În cadrul evenimentului au participat 12 formații folclorice de copii din raioanele republicii cu un bogat program artistic alcătuit din cele mai vechi jocuri tradiționale.
Evenimentul este organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în comun cu Primăria or. Cricova.
În deschiderea Festivalului, Silvia Zagoreanu, Directoare generală CNCPPCI, a menționat cât de important este ca fiecare generație de copii să studieze jocurile tradiționale ce ne fac legătură cu rădăcinile noastre și mediul înconjurător. Valentin Guțan, Primar al orașului Cricova, și-a exprimat bucuria de a fi parte la organizarea acestui important eveniment cultural, le-a urat copiilor și adolescenților succese frumoase în studierea dansurilor, tradițiilor și obiceiurilor străbune.