Codul Transportului Feroviar a fost votat în lectura a doua, finală. Autorii proiectului precizează că implementarea noilor prevederi va elimina monopolul întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova pe piața serviciilor feroviare. Infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați, transmite IPN.
Proiectul creează temeiul legal necesar pentru aprobarea regulilor la acordarea serviciilor de transport pasageri, modul de deservire, mecanismul de compensare și alte aspecte legate de protecția drepturilor consumatorilor în acest domeniu.
Tot ieri, deputații au votat pentru crearea Autorității Feroviare, care va avea obligația să emită acte permisive în domeniul transportului feroviar, cum ar fi: Autorizația de transport feroviar, Certificatul de siguranță pentru întreprinderi feroviare, Autorizația de siguranță pentru administratorul infrastructurii. Documentele vor fi eliberate gratuit.
De asemenea, a fost aprobată majorarea, de la 50 de milioane de euro până la 74 de milioane de euro, a împrumutului oferit Republicii Moldova de Banca Europeană de Investiții în scopul modernizării infrastructurii feroviare. Majorarea împrumutului va permite CFM să reabiliteze tronsonul de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, cel mai aglomerat tronson de cale ferată din țară.
Contractul de finanțare dintre Moldova și BEI privind infrastructura feroviară și parcul de material rulant al Republicii Moldova a fost ratificat în 2016.