Recent un grup de elevi ai Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni împreună cu profesoara Ludmila Grabari au inaugurat o expoziție de desene în holul Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”, mun. Ungheni, cu genericul „Genezis”.
Au fost expuse spre admirația publicului 40 de lucrări executate de tinerii artiști. Potrivit profesoarei care i-a ghidat în perioada de studii, denumirea „Genezis” semnifică transformarea formei de la simplu la compus, un ansamblu de elemente, de motive care ne transmit din generație în generație codul genetic. „Aici au fost reflectate motive foarte simple, elemente vegetale simple, la prima vedere parcă naive. Pentru executarea lor a fost aplicată acuarela decorativă. Pe parcursul studierii și executării acestor lucrări, începând cu clasa întâi, până în clasa a patra, ei au acumulat cunoștințe pe care mai apoi le-au revărsat în asemenea lucrări. Culoarea acestor lucrări este ademenită din prisma luminii ce se reflectă, iar culorile însăși sunt complementare, adică predomină contrastul dintre lumină și umbră, dintre rece și cald”, ne-a explicat Ludmila Grabari.
Ce presupune tehnica executării unor asemenea lucrări a povestit cu lux de amănunte Elena, elevă Școală de Arte Plastice ,,Raisa Cojocaru”: ,,În lucrările mele a fost folosită ceara. Este o tehnică foarte interesantă și frumoasă și are mai multe moduri de aplicare. Ceara topită poate fi aplicată cu pensula sau picurată direct din lumânare. Lucrarea mea reprezintă un peisaj de iarnă și primăvară devreme: copaci goi, zăpadă topită, primele flori. Se îndeplinește în acuarelă. Mai întâi am aplicat cele mai deschise nuanțe, apoi le-am întărit cu ceară. Așa am repetat de 4-5 ori până am finisat lucrarea. Mi-a plăcut mult această tehnică, a fost o plăcere să o practic”.
Cu cuvinte frumoase în adresa elevilor-absolvenți ai Școlii de Arte „Raisa Cojocaru” mun.Ungheni, a venit și directoarea Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, Cristina Dragomir, care a apreciat străduința și talentul elevilor. „Vreau să spun că elevii școlii de arte sunt bine pregătiți, au acumulat cunoștințe bune pe parcursul acestor 4 ani. Sunt bravi, sunt creativi, sunt receptivi. Măiestria și abilitatea de a executa asemenea picturi și-au demonstrat-o, participând la diferite concursuri naționale și internaționale, cum ar fi concursul organizat în Iași, România, de curând, de la care s-au ales cu rezultate frumoase. Aici aș vrea s-o menționez pe Cătălina care a luat locul I, iar Cristina și Iana au obținut locul II. Sunt sigură că sunteți dezvoltați tridimensional, adică veți fi implicați în diferite activități, pentru că arta dezvoltă nu doar pictura, dar cultivă și alte competențe. Ne bucurăm că ați rezistat. Cred că până la sfârșitul anului, unii din voi vor avea și expoziții personale”, a mai menționat aceasta.
La final directoarea bibliotecii ,,Dimitrie Cantemir”, Nadejda Mihai, a înmânat elevilor o diplomă de gratitudine.