Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică a decis reluarea procesului educațional în Republica Moldova începând cu 16 martie. Studiile vor fi organizate în baza a trei scenarii, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate. Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor dispune organizarea procesului de studii în funcție de gradul de alertă atribuit localității şi în baza indicatorului incidenței la 100 mii populație, transmite IPN.
Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Verde sau Cod Galben, procesul de studii se va desfășura cu prezența fizică a preșcolarilor, elevilor și studenților în instituțiile de învățământ, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspândirea COVID-19.
Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Portocaliu, procesul de studii cu prezența fizică va fi permis preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, elevilor din clasele absolvente, a elevilor din învățământul profesional tehnic antrenați la stagiile de practică și a studenților din anii terminali din învățământul superior la orele practice. Pentru elevii și studenții din celelalte clase și ani de studii, procesul educațional va fi organizat la distanță.
Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Roșu, va fi asigurată participarea zilnică, cu prezență fizică în instituțiile de învățământ, a preșcolarilor și a elevilor din învățământul primar și a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente și a elevilor și studenților din anii terminali din învățământul profesional tehnic și superior. Pentru ceilalţi, procesul educațional va fi organizat la distanță.
Premierul interimar a explicat raționamentul în baza căruia a fost luată decizia de a relua procesul educațional din 16 martie, în condițiile unui număr în creștere a cazurilor de infectări cu SARS-COV-2.
„Porivit Codului Educației, în cazul copiilor cu vârsta până la 10 ani, dacă aceștia rămân acasă, ei trebuie să fie supravegheați, obligatoriu, de un adult. Iată de ce s-a luat decizia ca de pe 16 martie elevii claselor primare să studieze cu prezența fizică la ore, cu un control foarte strict din partea administrației școlii privind respectarea restricțiilor sanitare”, a spus Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR.
Liderul PDM, Pavel Filip, consideră greșită decizia CNESP. „Cum, în aceste circumstanțe extraordinar de grave, să ne trimitem profesorii în prima linie, când știm că mulți dintre ei sunt în vârstă, iar virusul e mai agresiv ca niciodată? Alte țări mai dezvoltate decât noi stau în lockdown dur. Veți spune că își permit, dar la noi nu rezistă economia. Ne pasă mai mult de economie decât de oameni? Dacă economia nu rezistă, trebuie să căutăm bani, să împrumutăm, să găsim de oriunde, să le dăm oamenilor de afaceri și celor care au nevoie. Consider că nu trebuie să menținem economia cu prețul vieții învățătorilor noștri, dar prin ajutoare concrete pompate în economie. Cred că această decizie trebuie anulată”, a opinat Pavel Filip.
Ştefan Gligor, lider al noului partid politic – „Partidul Schimbării”, consideră această decizie mediocră, iresponsabilă și criminală. „Țara asta demult nu mai are parte de oameni adecvați în funcții publice”, a fost reacţia lui Ștefan Gligor pe rețelele de socializare.