Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a transferat către prestatorii de servicii de plată mijloace bănești pentru 14,1 mii de beneficiari cărora li s-a stabilit dreptul la ajutorul de şomaj în perioada stării de urgenţă și aproape trei mii de persoane cu statut de șomer, transmite IPN.
Ajutorul de șomaj este calculat de Casa Naţională în baza deciziilor din data acordării dreptului de către subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, reieşind din cuantumul lunar de 2775 de lei. „Atragem atenţia beneficiarelor acestor categorii de prestaţii sociale, că sumele ajutorului de şomaj se vor achita doar până la 30 iunie curent”, precizează un comunicat de presă remis de CNAS.
Banii pot fi ridicati și de 2587 de titulari ai patentei de întreprinzător, care desfăşoară activităţi în domeniul comerțului și/sau al prestării de servicii în pieţele și centrele comerciale care și-au sistat activitatea în perioada 16 mai – 30 iunie 2020 în conformitate cu hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Acestei categorii de beneficiari li se acordă lunar ajutor de şomaj unic în cuantum de 2775 de lei, proporțional zilelor de sistare în perioada respectivă, cu condiţia că în luna aprilie 2020 ei nu au realizat venit asigurat.
Ajutorul de şomaj unic se stabileşte de către Casa Naţională de Asigurări Sociale în baza informației Serviciului Fiscal de Stat privind titularii care deţin patente valabile şi persoanele fizice înregistrate ca subiecți ai impunerii la data declarării stării de urgenţă prin Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență.
Sursa de finanţare a ajutorului de şomaj unic pentru aceasta categorie de beneficiari este bugetul de stat. Sumele ajutorului de şomaj unic nesolicitate de către beneficiari sunt restituite lunar de către prestatorii de servicii de plată pe contul corespunzător al Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi sunt incluse în plată în luna imediat următoare a lunii de gestiune. Sumele ajutorului de şomaj unic se achită beneficiarilor numai până la 31 iulie 2020.
Ajutorul de şomaj se plăteşte de către CNAS, conform listelor electronice, prin intermediul prestatorilor de servicii de plată de pe teritoriul Republicii Moldova, iar în cazul în care beneficiarul nu a desemnat prestatorul de servicii de plată, plata ajutorului de şomaj unic se transferă la oficiul poştal.
În total, CNAS a transferat beneficiarilor de ajutor de şomaj şi deținătorilor de patentă mijloace baneşti în valoare de 39,6 milioane de lei.