La 1 iunie, intră în vigoare Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Turcia și Aranjamentul Administrativ pentru implementarea Acordului în domeniul securității sociale dintre ambele state. Este al 13-lea acord de acest fel aplicat de Casa Națională de Asigurări Sociale, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al CNAS.
Potrivit comunicatului, acordul prevede condițiile stabilirii și acordării pensiei pentru limită de vârstă, de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, de urmaș, ajutorului de deces, ajutorului de șomaj, indemnizației de maternitate, indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli profesionale sau accidente de muncă, pensiei și indemnizației de dizabilitate cauzate de accidente de muncă și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de afecțiuni generale sau de accidente în afara muncii din ambele state.
Totodată, acordul prevede că persoanele detașate vor fi scutite de achitarea dublă a impozitelor. Cetățenilor, care au activat legal și au achitat contribuțiile de asigurări sociale pe teritoriul Turciei, la atingerea vârstei de pensionare conform legislației țării respective sau survenirea altui risc asigurat prevăzut de acord, conform legislației acestui stat, li se va acorda pensia sau altă prestație socială care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova.
Măsuri similare de securitate socială sunt prevăzute și pentru persoanele cu domiciliul permanent în Turcia, care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova și au atins vârsta de pensionare conform legislației Republicii Moldova. Astfel, fiecare țară semnatară achită partea de pensie sau altă prestație socială calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.
Concomitent, procedura de totalizare a perioadelor de asigurare reglementată prin acordul semnat permite cetățenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în Turcia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizat în statul nostru, să obțină dreptul la pensie, calculată proporțional perioadelor de contribuție în Republica Moldova, dar nu și dreptul la alocație socială.
Pentru a beneficia de prestație acordată conform legislației Republicii Moldova solicitantul urmează să depună o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale, la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sau la instituția competentă respectivă a Turciei, anexând un set de documente.
Informații suplimentare privind actele necesare în funcție de tipul prestației solicitate sunt disponibile online, pe pagina oficială a Casei Naționale de Asigurări Sociale.
Odată cu intrarea în vigoare a Acordului, persoana care beneficiază de pensie sau altă prestație socială în Republica Moldova și pleacă cu traiul permanent în Turcia, pentru a primi în continuare prestația calculată în sistemul public de asigurări sociale, trebuie să depună la CNAS sau la Institutul de Securitate Socială a Turciei o cerere cu anexarea datelor contului bancar deschis la o instituție bancară turcă. La sfârșitul fiecărui an, beneficiarul de pensie este obligat să prezinte la Casa Națională de Asigurări Sociale un certificat care confirmă faptul aflării în viață.
Casa Națională de Asigurări Sociale aplică 12 acorduri în domeniul securității sociale, inclusiv cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania. Până în prezent, CNAS a stabilit peste 840 de pensii persoanelor care domiciliază în aceste state.