Clasa Viitorului este un proiect de transformare digitală a educației, fondat la inițiativa și cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, USAID, Suedia, UK, prin Proiectul de Competitivitate din Moldova, Fundația Orange Moldova, prin Centrul de Informații Universitare, în parteneriat cu Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).
Proiectul a fost lansat în anul 2017 și presupune crearea în școli a claselor flexibile, în care se experimentează metode interactive de predare-învățare, prin intermediul tehnologiilor digitale, precum și dezvoltarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație care activează pe lângă Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, în colaborare cu Universitatea de Stat din Tiraspol.
Rezultatele ediției 2020 ale proiectului “Clasa Viitorului” includ 10 școli din nouă regiuni ale țării care au devenit parte a proiectului, printre acestea și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni. Ana Nucă, director al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, ne-a vorbit despre „Clasa Viitorului” precum că: „Este un proiect care se desfășoară de comun acord cu Ministerul Educației, Culturii și Științei. Obiectivul acestui proiect este abordarea procesului educațional într-un mod „altfel”, cu punerea în practică a cunoștințelor acumulate de elevi în cadrul orelor, în mod special la disciplinele de fizică, chimie, biologie, la care conținuturile teoretice, dacă nu sunt combinate cu aspectele practice, nu dau un rezultat atât de eficient. „Clasa Viitorului” presupune câteva zone de lucru: zona de cercetare, zona de explorare, zona de experimentare, de prezentare și de comunicare. În fiecare din aceste zone, elevii pot să-și găsească modalitatea de activitate. Până la momentul de față, „Clasa Viitorului” a fost dotată cu echipament la fizică, la biologie, cu un microscop digital, de asemenea, senzori, plus la toate acestea clasa a fost dotată cu seturi de roboței. Astfel, în „Clasa Viitorului” se desfășoară și cercul de robotică, unul foarte solicitat de elevi”.
În această ediție, 7 625 de elevi și 513 profesori au beneficiat de echipament digital performant, mobilier modern și elemente de decor specifice proiectului, servicii gratuite și consultanță în design, inclusiv cursuri de formare profesională continuă, datorită suportului financiar integral al Fundației Orange Moldova.
Totodată, cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova, au fost elaborate două cursuri de formare profesională continuă pentru profesori:
• Alfabetizare și dezvoltare a competențelor digitale a cadrelor didactice
• Utilizarea eficientă a echipamentelor digitale tipice “Clasa Viitorului”, în procesul de predare-învățare
Clasa Viitorului este un proiect de educaţie digitală, implementat în instituţiile educaţionale din Moldova, care aduce un nou concept în pedagogie, oferind un spațiu de învățare deschis și motivațional, cu abordări interdisciplinare și inovative, prin utilizarea tehnologiilor digitale, ce favorizează procesul de învățare centrat pe elev.
Proiectul continuă să aducă inovația în școli. În luna octombrie 2020 a fost lansată cea de-a treia ediție a proiectului. În urma concursului, 11 școli din zece regiuni ale țării au fost desemnate câștigătoare. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni de asemenea va beneficia de oportunitățile acestui proiect.
Până în prezent, conceptul „Clasa Viitorului” a fost implementat în 31 de licee din 21 de regiuni ale țării. Partener tehnologic al Clasei Viitorului este Google.