Concepută ca o instituție preșcolară cu program prelungit – aici părinții își aduceau copiii luni și îi luau acasă tocmai sâmbăta – grădinița din satul Cioropcani este practic o ruină. Pe pereții pe jumătate dărâmați poți citi felicitări sau să admiri mânuțe în miniatură, în una dintre camere vei vedea o saltea, un ecran, care amintește de un televizor, iar în alta – dovada că aici se bea din plin, pentru că sunt multe, foarte multe sticle. Curtea sau închipuirea a ceea ce a fost cândva o curte e plină de orătănii ale gospodarilor care trăiesc în preajmă.
Potrivit secretarului Consiliului Local, Alexei Ghebos, grădinița a fost construită în 1972 și era prevăzută pentru 200 de locuri, adică atâția copii o frecventau. Aceeași sursă ne spune că după destrămarea kolhozului „Maiak”, asta se întâmpla pe la sfârșitul anilor 90, instituția a fost trecută în gestiunea primăriei, așa cum este ea fără nicio valoare. Clădirea nu a fost dată spre privatizare și nici în calitate de cotă valorică, însă oamenii au decis că au aici cote-părți, luând care și ce poate – geamuri și uși, lăsând doar pereții ca un schelet fără membre.
Alexei Ghebos adaugă că poate nu s-ar fi ajuns la o așa situație dezastruoasă, dacă primăria ar fi avut resurse financiare pentru a angaja un paznic, dar criza din acei ani nu le-a permis să achite acestuia salariul. Mai apoi, nici să vândă acei pereți nu au fost în stare, deoarece birocrația ar fi prea mare. „Ca să vindem ce a mai rămas unui posibil investitor, trebuie să trecem proceduri anevoioase: aviz de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pentru că sediul e în gestiunea primăriei și are menirea a fi educațional-cultural, iar aceasta necesită timp de obținut și nervi de pierdut”, spune secretarul consiliului.
Astfel, o clădire de interes public ajunge să fie o durere și o bătăie de cap pentru autoritățile publice. Victor Robuleț, primarul comunei, ne-a declarat că niciun agent economic nu dorește să achiziționeze această carcasă din cotileț. „Suntem dispuși să reducem prețul de vânzare, însă nici așa nimeni nu e dispus să facă achiziția. Parcă într-un timp a dorit cineva să cumpere ca să facă biserică, dar a tulburat numai apele și oamenii. Niciun proiect de renovare a ei, așa cum a dorit să facă fratele meu, Anatolie Robuleț, anterior primar, nu putem să depunem, pentru că ea este într-o stare avansată de degradare și în consecință prezintă pericol”, specifică acesta.
Copiii se mai joacă acolo…
Primarul mai spune că într-o perioadă copiii, în special cei din imediata vecinătate a instituției, veneau aici să se joace, chiar intrând acolo, expunându-se pericolului: „Am vorbit cu părinții, am mers și la școală și se pare că au înțeles, fiindcă nu mai vin”. Dacă secretarul consiliului ne-a declarat că nu au fost sesizați că acolo s-ar aduna tineri și ar mai încinge câte o petrecere, primarul ne spune că ar cunoaște astfel de cazuri, dar s-a soluționat și această problemă.