În plin sezon de pășunat, cireada de vaci din satul Măgurele a rămas fără sursă de apă pentru adăpare. Câțiva locuitori ai localității care, de altfel, sunt deținători de bovine, se plâng că nu au acces la apă pentru animalele lor.
Unul din ei povestește că până nu demult, vacile beau apă din iazul din localitate, însă acesta aparținea unei persoane, care ulterior a fost judecată și a pierdut drepturile asupra iazului. După ce acesta a dat drumul la apă pentru a-și strânge peștele, ei au pierdut singura rezervă de apă. Pentru ei ultima speranță rămăsese fântâna arteziană, însă acolo nu le-a fost permis accesul.
Primarul satului, Andrei Căldare, ne-a explicat cum s-a ajuns la această situație și care ar fi posibilele soluții pentru deținătorii de bovine. Dânsul spune că a făcut o adunare cu cetățenii din localitate, unde s-a discutat problema dată, însă unii se pare că nu au înțeles sau nu au vrut să înțeleagă motivele.
„Nu e vorba că eu nu vreau să dau apă, dar strategic vorbind și legal nu pot permite ca vacile să se adape lângă acea fântână arteziană. În primul rând, condițiile sanitare nu permit, apoi riscăm să punem în pericol acele motoare și instalații care se află în preajmă. Și în al doilea rând, este vorba de niște cheltuieli pe care primăria nu și le poate asuma. O vacă consumă pe zi în jur de 50 litri de apă, cireada numără 100 de vaci, deci pe zi ar ieși în jur de 5 tone. Pe lună s-ar consuma circa 150 tone de apă. Consumatorii conectați la apeduct plătesc 16 lei metrul cub de apă, dar ei ce vor, să le permitem adăparea vacilor din contul primăriei?”, a povestit primarul.
Printre altele dânsul ne-a mai precizat, că la acea adunare desfășurată s-au făcut și câteva propuneri. O procedură legală ar fi ca cineva să își ia această răspundere, să plătească contribuția de 2400 lei, să procure furtun și apometru și așa ar putea să facă într-un loc autorizat de inginer o adăpătoare pentru bovine. Întrucât ar putea fi costisitor, am putea decide cu consilierii ca să le reducem tariful de la 16 lei la 8 lei pentru un metru cub de apă consumată. O altă soluție mai ieftină pentru ei ar fi să-și facă un mic bazin, a conchis primarul localității. Oricare din aceste soluții presupune costuri suplimentare și muncă, ceea ce deținătorii de bovine nu vor să și le asume.