E o întrebare pe care şi-o pune un grup de persoane care au vile în una din întovărăşirile pomicole amplasate la periferia oraşului Ungheni. Olga Lazari spune că drumul care uneşte oraşul cu căsuţele de livadă practic devine impracticabil după o ploaie sau la început de primăvară, când solul începe să se dezgheţe. Iar Maria Sasu menţionează că nici serviciile de taxi nu preiau comanda: „Ne spun să aşteptăm maşina „la robinet”, aşa este numit un loc în întovărăşirea pomicolă”. Proprietarii de vile mai spun că nici transportul urban nu circulă până aici, iar bătrânii care vin sau pleacă de la vilă sunt nevoiţi să meargă pe jos sau să prindă vreo maşină de ocazie.
Ei au cerut ajutor, desigur, de la Primăria Ungheni.
„Am adresat o scrisoare către autorităţile publice locale, căci o bună parte din proprietarii de vile sunt locuitori ai oraşului, în speranţa că vom fi auziţi şi va fi reparat drumul, cel puţin în variantă albă”, explică Maria Sasu. Răspunsul nu s-a lăsat aşteptat, iar autorităţile locale le-au explicat că vilele se află pe teritoriul Primăriei comunei Valea Mare, de aceea nu pot permite irosirea banilor publici pentru astfel de cheltuieli. Olga Lazari spune că, dacă primăria ar fi acceptat să repare drumul cel puţin în variantă albă, atunci şi unii proprietari de vile sunt gata să ajute financiar sau să îndeplinească unele lucrări.
La rândul ei, Galina Varvariuc, primara comunei Valea Mare, menţionează că, chiar dacă vilele se află pe teritoriul comunei, acestea nu au niciun fel de statut, nu sunt privatizate, deci, sunt doar locuri de odihnă pentru orăşeni. Tot dânsa se întreabă cum poate să se utilizeze banii publici pentru astfel de reparaţii, dacă în comună sunt atâtea probleme stringente ce necesită rezolvate. „O persoană îşi cumpără casă de vacanţă atunci când doreşte să aibă un loc de odihnă mai departe de oraş, deci are şi transport cu care să se deplaseze încolo. O spun pentru că am avut o cerere de la aceşti proprietari să le deschidem o rută nouă de transport, însă la fel nu am putut să le satisfacem solicitarea”, explică Galina Varvariuc. De notat că pentru un lot de 6 ari, anual, proprietarii de vile achită în bugetul comunei Valea Mare 9 lei.
Deoarece solicitările lor nu au fost auzite, proprietarii de vile au început cu forţele proprii să repare drumul. Zilele trecute aici au fost depozitate deşeuri de construcţie.