În istoria modernă a raionului Ungheni, sistemul de alimentare cu apă Ungheni-Pârlița a devenit un exemplu ilustrativ de construcție neterminată. Este greu de spus câți bani s-au investit în el, dar câte mijloace și timp se mai cer pentru a-l finisa vom afla de la primarul comunei Pârlița, Stanislav Babuțac, cu care am vorbit de mai multe ori pe această temă.
În luna noiembrie a anului trecut, el a spus că au prezentat condițiile tehnice pentru proiectarea stațiilor de pompare și a „găurii” pe sub calea ferată, iar proiectul ar fi trebuit să fie gata în luna august. Dar, din anumite motive, a fost tărăgănat. Cu toate acestea, el spera că va fi gata și vor putea să solicite Fondului Ecologic să aloce fonduri pentru a fi finalizate lucrările.
Proiectul a fost gata doar în decembrie, apoi, până în aprilie, s-a efectuat expertiza tehnică și câte ceva au definitivat, apoi cea ecologică. Să nu uităm că fiecare expertiză costă câteva mii de lei. După toate acestea, s- a calculat cat vor costa etapele a 3-a și a 4-a, cea finală, de lucru, s-a dovedit că au nevoie de 5 milioane 26 mii 800 lei. Apropo, potrivit primarului, construcția acestui apeduct, începând cu anul 2003, a costat deja 7,5 milioane de lei, luând în considerare înlocuirea țevilor ruginite cu altele din polipropilenă. Fondul Ecologic va trebui să deschidă finanțare în valoare de peste 4 milioane de lei, iar aproape 900 de mii va constitui contribuția primăriei. Dar, deoarece nu există fonduri în bugetul lor, vor trebui să se adreseze la Consiliul Raional. Cu alte cuvinte, totul depinde de cele 5 milioane de lei, de un an – cel puțin – de muncă și apeductul care se construiește de 17 ani va fi finalizat.
Potrivit președintelui raionului, Alexandru Ciuvaga, în bugetul raional au rămas doar 20 de mii de lei. Sunt bani pentru finanțarea școlilor, dar ei sunt prevăzuți strict în acest scop. Mai sunt unele sume din împrumutul de 5 milioane, dar există restricții în privința unde pot fi cheltuite. S-au achitat lucrări la o serie de proiecte și sunt în plină desfășurare. Singurul lucru încurajator este memorandumul semnat cu FMI cu privire la alocarea a 100 de milioane de euro, inclusiv pentru a acoperi golurile bugetare. Poate că ceva îi va reveni și raionului Ungheni, dar, în primul rând, banii vor fi direcționați pentru achitarea salariilor și pensiilor.