Timpul trece repede, nici nu bagi de seamă cum sosește Paștele, iar după el și Paștele Blajinilor. Înainte de aceste sărbători, oamenii vor merge în locurile de odihnă veșnică pentru a face ordine la mormintele celor dragi care au plecat într-o altă lume.
În acest sens, locuitorii unui șir de localități au anumite întrebări. Cei din Ungheni se plâng că este problematic să ajungi la cimitirul de la Pietriș dacă nu ai mașină proprie. Această problemă, în ajunul sărbătorilor de Paște, este de obicei rezolvată. Și locuitorii din Buzduganii de Sus se plâng din nou că drumul spre cimitir este rău, mai ales pe vreme ploioasă, în plus, devine din ce în ce mai îngust. În același timp, nu există loc pentru parcarea mașinilor și proprietarii își lasă vehiculele în apropiere, de fiecare dată bătătorind semănăturile de toamnă. După ce au abordat această problemă în paginile ziarului „Unghiul”, s-ar fi adus acolo câteva mașini de pietriș, dar acest lucru nu a schimbat situația. Interlocutoarea a remarcat că este insultător atunci când trebuie să însoțești o persoană în ultimul drum prin nămol și să duci sicriul, se poate spune, cu mâinile.
Te gândești atunci la situația umilitoare a omului. Totodată, a menționat că a îi înțelege și pe primari. Având în vedere sărăcia noastră, desigur, ei mai repede vor repara un drum pe care oamenii merg zi de zi și nu de 2-3 ori pe an. Cu toate acestea, trebuie să existe o ieșire.
Primarul comunei Petrești, Serghei Gorea, a menționat că în satul Petrești sunt două cimitire. Cel vechi este supraplin și nu exclude că există morminte în care nimeni nu știe cine odihnește. Cel nou e situat pe un teren de 4 hectare, lângă autostradă, care, crede el, va ajunge pe mai multe decenii. Printre problemele principale el a numit imposibilitatea de a înlocui gardul, deoarece la vechiul cimitir e de pe timpul kolhozului. Primarul nu poate spune de ce sumă e nevoie pentru acest lucru, nu s-a calculat, fiindcă sunt alte probleme care trebuie soluționate în primul rând. Sătenii fac ordine acolo o dată pe an, înainte de sărbătorile de Paște. Le-au ajutat și elevii, iar lucrătorii silvici au tăiat copacii uscați.
Potrivit primarului comunei Morenii Noi, Valentina Lincovscaia, au trei cimitire pe teritoriu. Drumurile ce duc spre ele în satul Morenii Noi nu sunt rele, în schimb la Șicoveț situația e cu totul alta. Ce-i drept, în partea de jos a satului Morenii Noi, drumul în variantă albă spre locul odihnei veșnice a fost făcut doar anul trecut, se dorește a-l aduce în ordine și în satul vecin. Lungimea lui e de circa 600 de metri. Dacă vor fi bani, care drumuri vor fi reparate în primul rând? Primarul a menționat că, în primul rând, se străduie să facă accesibile drumurile spre instituții, inclusiv la cimitire, deoarece și acest lucru e o problemă pentru oameni, doar necesitatea de a ajunge acolo apare indiferent de vreme. Ei încearcă să păstreze aceste locuri în ordine. Dacă primăvara aproape toți oamenii ies să curețe teritoriile, în restul cazurilor implică beneficiari de ajutoare sociale.
Primarul comunei Valea Mare, Alexei Antoci, a explicat că pe teritoriul celor patru sate din componența comunei sunt patru cimitire. Problema cimitirului din Valea Mare constă în lipsa locurilor pentru înmormântare. Intenționează să achiziționeze un teren de la o persoană fizică, dar mai întâi trebuie să analizeze dacă este posibil să se extindă cimitirul pe seama acelui teritoriu. În ceea ce privește drumul către cimitirul din Buzduganii de Sus, primarul cunoaște foarte bine această problemă și a discutat-o cu agenții economici, s-a vorbit și despre faptul că el ar trebui să aibă o lățime de 6 metri, dar acum este mai îngust, e necesar să se repare aproximativ 600 de metri. S-a puș și problema amenajării unei parcări lângă cimitir. Însă problema principală rămân finanțele, pe care guvernul a promis să le aloce pentru necesitățile primăriei, iar interlocutorul ar dori să spere că se va întâmpla acest lucru. Cât de important este un astfel de drum? Primarul a spus că este la fel de important ca toate celelalte. Fără școală, fără punct medical, fără grădiniță, fără cimitir, satul nu va supraviețui.