Pentru anul 2014, cheltuielile din fondul de administrare a sistemului de Asigurare Obligatorie de Asistenţă Medicală pentru activitatea Agenţiei Teritoriale Vest a Companiei de Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au constituit 2453,4 mii lei, dintre care 1932,4 mii lei sau 78,8 la sută a reprezentat retribuirea muncii celor 15 angajaţi şi contribuţiile obligatorii de stat.
Potrivit unui raport, prezentat de şeful Agenţiei Teritoriale Vest, Oleg Belbas, din suma totală a cheltuielilor, peste 1,5 mln. de lei a constituit retribuirea muncii, 332,2 de mii de lei au fost transferaţi drept contribuţii sociale de stat obligatorii, iar 54,7 de mii de lei – pentru primele de asigurări obligatorii de asistenţă medicală.
Peste 15 mii de lei s-a cheltuit pentru chiria încăperilor. Oleg Belbas a explicat în acest sens că doar la Ungheni au încăpere proprie, pe când în Străşeni, Făleşti, Nisporeni şi Călăraşi sunt nevoiţi să arendeze spaţiile. Din suma totală a cheltuielilor, pentru energia electrică s-a achitat anual 26,6 de mii de lei, energia termică – 7,5 mii lei, combustibil (gaz natural) – 34,4 de mii de lei, apa şi canalizarea – 7,4 mii de lei, paza interdepartamentală – 18,7 mii de lei. În acelaşi timp, serviciile de telecomunicaţii şi poştă au alcătuit 25,4 de mii de lei. Aceeaşi sumă s-a cheltuit şi pentru întreţinerea mijloacelor de transport de serviciu. Oleg Belbas spune că au la dispoziţie doar un singur automobil de serviciu şi că suma respectivă nu ar fi mare şi s-a cheltuit, în majoritate, în 2014 pentru procurarea carburanţilor: „Nu am reparat automobilul, iar suma în cauză nu pot să spun că e exagerată. Nu trebuie să uităm că deservim 5 raioane şi avem 52 de instituţii la care cel puţin o dată în an trebuie să fim prezenţi, să vedem cum se respectă prevederile din sistemul medical”.
Deşi pentru publicitate şi promovare se cheltuiesc anual peste 20 de mii de lei, pentru cărţile şi ediţiile periodice, la care Agenţia Teritorială Vest este abonată, ajung doar 800 de lei. Şeful agenţiei spune că sunt abonaţi la ziarele locale, Monitorul Oficial şi o publicaţie cu profil medical.
Hârtia folosită pentru tipărirea reţetelor compensate, se pare, e destul de scumpă, în total s-a achitat 244,7 de mii de lei, iar pentru tipărirea poliţelor, în anul 2014, s-au cheltuit 2600 de lei. În schimb, 77,7 de mii de lei s-au dat pentru tipărirea pliantelor, posterelor, ghidurilor, care, din spusele lui Belbas, au fost împărţite celor 52 instituţii medicale, primăriilor, agenţilor economici pentru a aduce la cunoştinţă drepturile şi obligaţiunile unei persoane asigurate. Asigurarea agenţiei şi a reprezentanţelor în teritoriu cu toate cele necesare pentru activitate s-a efectuat centralizat.
Pentru comparaţie, aproximativ aceeaşi sumă de bani constituie bugetul anual al unei primării, cum ar fi Costuleni, în care trăiesc peste 3000 de locuitori. Aici bugetul anual constituie 2 mln 700 de mii de lei.
Tatiana Struc, şefa Direcţiei Raionale Finanţe, a spus că această sumă este formată din transferuri cu destinaţie generală, specială şi venituri proprii. Suma transferurilor cu destinaţie generală constituie 575 de mii de lei şi aceşti bani sunt cheltuiţi pentru întreţinerea aparatului primăriei, pentru domeniile cultură, sport, artă etc. Cele mai multe cheltuieli se fac pentru asigurarea funcţionalităţii grădiniţelor – 1 mln. 578 de mii de lei. Din această sumă se achită şi salariile angajaţilor instituţiei preşcolare. Totodată veniturile proprii constituie 550 de mii de lei. Interlocutoarea zice că din aceşti bani se mai fac şi lucrări în comună sau se achită anumite contribuţii la proiectele implementate.