Suntem la finele proiectului „Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, finanțat de Ambasada Britanică la Chișinău din Fondul pentru Bună Guvernare, implementat de către Asociația Presei Independente în orașul Ungheni și încă în 14 orașe din republică. În această perioadă au fost scrise mai multe materiale la acest subiect, au fost organizate două consultări publice și o întrunire a cetățenilor cu reprezentanții autorităților publice locale pentru prezentarea rezultatelor acestor întruniri. Sunteţi satisfăcuți că primăria a solicitat opinia dvs. despre problemele majore ale localităţii care necesită investiţii capitale din bugetul public? Iată întrebarea la care am încercat să aflăm răspunsul de la cei care au participat, dar și de la unii orășeni care ne-au spus că ar fi dorit să asiste, dar din motive diverse nu au avut această posibilitate.
Emilia Cucuruzac, directoarea grădiniței „Guguță”:
„Nu am participat niciodată la o consultare publică, ceea ce mi-a trezit un interes deosebit. Este salutabil faptul că primăria solicită părerea cetățenilor despre problemele majore care necesită investiții capitale. Nu știu dacă este vreo legătură între consultarea publică și propunerea cetățenilor, dar imediat după întrunirea cu ziariștii a început construcția sistemului de canalizare pe strada Alexandru cel Bun. Chiar astăzi părinții, ai căror copii frecventează grădinița, m-au rugat mult să transmitem încă o propunere responsabililor de la primărie, dar care trebuie să ajungă și la administrația pieței centrale: toate sacoșele și pungile din plastic ajung pe teritoriul grădiniței. Sunt revoltați că nu este disciplinat agentul economic care își desfășoară activitatea, cu toate că problema dată nu este de azi și nici de ieri”.
Anjelica Luchina, jurist, SRL „Rincor-Prim”:
„Consider că este binevenită organizarea unor asemenea consultări publice și vă mulțumesc pentru aceasta. Am avut mai multe întrebări legate de infrastructura orașului. De exemplu, m-a interesat soarta lacului Delia și am primit răspuns, am dorit să aflu ideile de proiect pentru amenajarea terenului de pe strada Romană intersecție cu strada Vasile Lupu și unul dintre viceprimari a vorbit la acest subiect. Am vrut să mai adaug că proiectele cu acoperire financiară externă vin și se termină, însă orașul are nevoie de o autonomie financiară așa cum e necesar aerul pentru a respira. Anume aceasta ne va permite să ne dezvoltăm atât pe plan social, cât și economic”.
Ghenadie Patic, șomer:
„E bine că presa stă cu ohii pe autorități, monitorizează cum sunt cheltuiți nu doar banii din proiectele externe, dar și cei din bugetul local. Am fost bucuros să asist la o astfel de consultare, căci nu am auzit ca autoritățile să se sfătuiască cu cetățenii atunci când doresc să soluționeze o problemă. Am venit cu mai multe propuneri și suntem gata împreună cu alți orășeni să ne implicăm în unele activități de voluntariat, să participăm și la alte dezbateri, de exemplu, cum ar fi aprobarea bugetului local pentru următorul an”.
Svetlana Comanda, angajată, domiciliată temporar în România:
„Am dort mult să particip la aceste consultări publice, dar, din păcate, nu am fost în oraș în acea perioadă. Astfel de consultări sunt binevenite și necesare pentru o bună conlucrare între autorități și cetățeni. Doar cetățenii au ce spune. Prin intermediul ziarului aș vrea să îi întreb, dacă preconizează organizarea altor consultări publice privind protecția mediului și a animalelor fără adăpost. Nu este normal sa fie ignorată o astfel de problemă, pentru ca de asta suntem acolo unde suntem…”.
Cetățenii au mai menționat că ar dori ca autoritățile locale să preia această practică a ziariștilor și să organizeze cât mai des asemenea consultări în diferite cartiere ale orașului. Astfel va fi posibil un dialog real care îi va ajuta să identifice nevoile cetăţenilor şi apoi să găsească modalități de a le include în planul de dezvoltare a zonei sau a cartierului în care locuiesc.