Cerșitul însoțit cu simularea unei dizabilități va fi sancționat cu amendă de până la 1 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore. Prevederea se conține într-un proiect de modificare a Codului Contravențional, aprobat de Parlament în prima lectură, transmite IPN.
O altă prevedere a proiectului stipulează că lucrările de reconstrucție sau reparație însoțite de zgomot vor fi interzise în blocurile locative în zilele de duminică. Actualmente acestea sunt interzise pe parcursul săptămânii doar seara și noaptea, de la ora 18.00 până la ora 08.00.
De asemenea, reieșind din faptul că în ultimii ani s-au intensificat procesele de degradare a solului fertil, inclusiv din cauza factorului uman, se propune completarea Codului contravențional cu noi sancțiuni. Pentru depozitarea neautorizată pe terenuri cu sol fertil a materialelor de construcție ori a deșeurilor industriei extractive persoanele fizice vor fi sancționate cu amendă de la 4000 la 7500 de lei, iar cele juridice – de la 5000 la 15000 de lei.
Codului Contravențional se completează și cu prevederea ce oferă posibilitatea procurorului de a verifica legalitatea acțiunilor agentului constatator din cadrul subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție sau ale Serviciului Vamal la înregistrarea sesizărilor despre săvârșirea contravențiilor. În urma verificării efectuate, după caz, acesta va putea porni procesul contravențional sau va ataca decizia agentului constatator în instanța de judecată.
La fel, având în vedere numărul tot mai mare de procese contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată, se propune extinderea termenului maxim de examinare de la 30 de zile la două luni din momentul intrării dosarului în instanța de judecată.
Proiectul de lege urmează să fie aprobat și în lectură finală.