Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) a dispus eliminarea cerinței, ca o parte din declarațiile necesare pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei române să fie încheiate în formă autentică, urmând ca aceste declarații să fie incluse în cererile tip privind cetățenia română. Măsura va fi introdusă începând cu 16 august, anul curent, și are drept scop eficientizarea activității de înregistrare a cererilor privind cetățenia română, se arată într-un comunicat de presă al ANC, citat de IPN.
În concret, din 16 august, pentru cererile privind cetățenia română formulate în temeiul art. 81, art. 10 sau art. 11 din Legea nr. 21/1991, nu va mai fi necesară încheierea în formă autentică, la notarii publici, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare, a declarației pe proprie răspundere, din care să rezulte că în prezent persoana nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi. De asemenea, nu va mai fi necesară forma a declarației pe proprie răspundere, din care să rezulte dacă doreşte dobândirea cetăţeniei române cu menținerea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România și a declarației pe proprie răspundere din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de dobândire a cetăţeniei române.
Din aceeași dată, pentru cererile privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 9 alin. 5 și 6, art. 10 alin. 5 sau art. 11 alin. 2 din Legea nr. 21/1991 (pentru minori), nu va mai fi necesară încheierea în formă autentică, la notarii publici sau la misiunile diplomatice sau oficiile consulare, a declarației pe proprie răspundere a părintelui sau părinților minorului, din care să rezulte că nu au solicitat transcrierea certificatului de naștere al minorului la autoritățile competente
În schimb, toate declarațiile de mai sus vor fi incluse în formularele cererilor privind cetățenia română, disponibile pe site-ul instituției, sub forma unor declarații pe propria răspundere, care vor fi date și semnate de către petenți în fața funcționarilor din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie sau, după caz, a funcționarilor consulari din cadrul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare.
În cazul în care, din 16 august, petenții vor prezenta declarații în formă autentică privitoare la aspectele menționate mai sus, acestea vor fi luate în considerare, putând fi incluse în dosarul de cetățenie. Eliminarea cerinței formei autentice este aplicabilă exclusiv pentru declarațiile de mai sus, nu și pentru alte declarații necesare la depunerea dosarului de cetățenie.