Cererea de extrădare expediată de către Ministerul Justiției al Republicii Moldova Statului Israel în cazul condamnatului Ilan Șor se află încă în proces de examinare. „Sunt regulile și procedurile Statului Israel, iar Republica Moldova nu poate influența mersul lucrurilor”. Precizările au fost făcute de ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, pentru presă în contextul prezentării unui proiect de lege care va permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei dacă aceasta se eschivează de la organele de drept, transmite IPN.
Prima cerere de extrădare a lui Ilan Șor a fost expediată încă în luna martie a anului 2020. În septembrie 2021, Ministerul a expediat un mesaj de clarificare, iar în decembrie 2021 a fost expediată încă o cerere. „Suntem și noi în așteptarea unei decizii de la instituțiile competente ale Statului Israel”, a declarat Sergiu Litvinenco.
În privința fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, nu există informații oficiale despre locul aflării acestuia. „Din ce cunosc eu, el se află în Cirul de Nord, dar informația respectivă nu este confirmată de către vreun stat. Au fost mai multe solicitări pentru Interpol. La etapa respectivă ele au fost respinse și, din câte cunosc, Procuratura urmează să vină cu alte solicitări”, a menționat ministrul.
„Sunt mai multe solicitări de extrădare. Știu că au fost înainte solicitări de extrădare în cazul tuturor personajelor care au avut legătură cu statul capturat și care nu sunt în acest moment în Republica Moldova”, a mai spus Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, și în privința lui Veaceslav Platon există cereri de extrădare.
Cât despre reținerea fostului președinte, Igor Dodon, ministrul a spus că nimeni nu are imunitate și orice persoană care a comis o infracțiune, în măsura în care acest lucru e demonstrat, trebuie trasă la răspundere. „Ceea ce vreau eu de la acest proces este cât mai multă transparență”, a mai spus ministrul justiției.