Centrul de plasament din Sculeni va folosi energie fotovoltaică, datorită susținerii oferite de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Facilității Globale de Mediu (GEF), investițiile acestora sunt de circa 28 mii dolari SUA, iar, potrivit estimărilor, banii urmează să fie recuperați în cel mult șapte ani.
În prezent în cadrul centrului sunt 24 de persoane. Însă în perioada de iarnă sunt suplinite complet toate cele 45 de locuri. Anual instituția dată consumă peste 42 mii kwh, iar resursele financiare necesare pentru acoperirea consumului de energie electrică ar fi depășit bugetul disponibil, fapt ce ar fi putut crea dificultăți în funcționarea centrului. Capacitatea panourilor este de 30 KW și cantitatea de energie care va fi generată de la soare urmează să acopere cel puțin 80% din necesitate de energie electrică.
Este esențial să reducem cheltuielile
„Localitatea Sculeni nu este conectată la gaze naturale, iar instituția noastră consumă multă energie electrică. Factura anuală depășește 100 mii lei. E esențial să reducem cheltuielile și totodată să contribuim la diminuarea emisiilor cu efect de seră și a poluării. Noi încercăm să fim pionieri în toate, căutăm mereu inovație și schimbări. Acum o să motivăm și vecinii noștri (școala, spitalul, postul de pompieri voluntari) să utilizeze energia verde. Dacă nu era suportul PNUD, din surse proprii nu cred că am fi putut instala aceste panouri fiindcă noi suntem o instituție de stat și nu prea dispunem de rezerve financiare pentru inovări”, a declarat Nicolae Leucă, Directorul Centrului de plasament pentru persoane adulte și vârstnice.
Natura ne dă multe, în schimb noi nu întoarcem nimic
„Acesta este un model de cooperare, comunitățile trebuie să opteze pentru asemenea proiecte. Este un proiect social unde beneficiarul final este societate și nemijlocit persoanele din acest centru. Este o inițiativă extrem de importantă, nu doar pentru că promovează și susține eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile, dar și pentru că panourile solare au fost instalate într-un centru de adăpostire a persoanelor aflate în dificultate, care și-a deschis porțile și pentru refugiați. Acest gest vorbește mult despre misiunea umanitară a acestei instituții. Salut inițiativa directorului că a acceptat să inițieze un proiect verde. Este o investiție semnificativă, o demonstrație la cât de eficientă poate fi energia regenerabilă. Natura ne dă multe, în schimb noi nu întoarcem nimic. Iar acest proiect demonstrează contrariul”, a comunicat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Centrul de plasament din Sculeni a fost selectat ca beneficiar al investiției în urma unui concurs public, lansat de Green City Lab Moldova, unde au participat 18 instituții. Acesta a câștigat datorită faptului că instituția dispune de spațiu ce permite instalarea panourilor. Mai multe instituții participante au solicitat ca panourile să fie instalate pe acoperiș, însă starea acestora nu au permis această lucrare fără o reparație capitală a acestora. Un alt criteriu a fost viteza de recuperare a investițiilor, iar instituția dată are un consum ridicat de energie, au specificat reprezentanții proiectului.
În primăvara acestui an, centrul a găzduit peste 80 de refugiați din Ucraina, care au fost ajutați să-și perfecteze actele și să-și găsească un loc de muncă.