Primul centrul regional comunitar inovativ ,,FabLab” a fost lansat în incinta Bibliotecii Publice Raionale ,,Dimitrie Cantemir” din municipiul Ungheni în anul 2018. Acest proiect a fost realizat grație Programului ,,Novateca”, implementat de IREX Moldova și USAID, în cooperare cu proiectul de competitivitate cu susținerea Fundației Bill și Melinda Gates și Guvernul Suediei. Laboratorul are drept scop oferirea de noi oportunități de utilizare a tehnologiilor de vârf și transformarea invențiilor personale în prototipuri. Acest laborator a fost dotat cu echipamente performante și multifuncționale în valoare de 30 de mii de dolari.
Anul acesta centrul a împlinit 5 ani de activitate și această a fost consemnată prințr-un eveniment festiv.
„Este o dată importantă, atât pentru noi, cât și pentru comunitatea ungheneană, deoarece suntem unici în oraș. Suntem la o vârstă frumoasă, când putem face și unele totaluri. În acest răstimp am încercat să oferim servicii atât pentru maturi, cât și pentru copii și tineri. Am realizat 35 de ateliere de creare a diferitor lucrări cu ajutorul echipamentului performant, la care au participat peste 700 de persoane. Organizăm diferite activități la care participă copii cu părinți, de altfel colaborăm cu diferiți parteneri din Moldova și România, participăm la diverse expoziții și tabere de vară, târguri unde ne expunem lucrările realizate de membrii centrului”, a menționat în mesajul său de debut, Cristina Turcu, colaboratoarea centrului FabLab.
Pe lângă alte servicii, acest centru comunitar oferă utilizatorilor bibliotecii posibilitatea de a se încadra în activitățile prestate de specialiștii centrului respectiv: „Este o experiență inovațională pentru biblioteca noastră, care ne oferă niște oportunități. Este binevenit pentru tineri în practicarea tehnologiilor inovaționale, iar pentru bibliotecă atragerea noilor parteneri. Munca pe care am depus-o la conceptul acestui proiect n-a fost în zădar, căci rezultatele vorbesc de la sine. Pentru a fi desemnați printre cele 3 centre din țară s-a lucrat foarte mult. Consiliul Raional Ungheni, Direcția Raională Economie și Reforme, Secția Cultură și Turism Ungheni ne-a susținut la semnarea unui memorandum în ce privește instituționalizarea centrului respectiv, ne-a oferit posibilitatea de a angaja cadre pentru gestionarea laboratorului de robotică și a centrului comunitar”, a menționat Nadejda Mihai, directoarea Bibliotecii Publice Raionale ,,Dimitrie Cantemir”.
Mesajele de felicitare la această aniversare au fost la ordinea zilei. Cu un cuvânt de salut și o diplomă de mulțumire cu această ocazie a venit și vicepreședinta raionului, Tatiana Lazăr. ,,Sunt încântată să mă aflu aici, căci orice jubileu ne aduce bucurie. Dragi colegi, ceea ce faceți e frumos și util. Am văzut cum ați crescut în timp, or, acest lucru este demonstrat și delegațiilor ce ne vizitează localitatea. Sunteți bravi că pe parcursul a 5 ani ați menținut și perpetuat această făclie. Vă dorim și pe viitor să creșteți și să vă dezvoltați, să oferiți noi servicii inovaționale pentru voi și pentru comunitate”.
Specialiștii centrului au mai remarcat faptul că pe viitor își propun să dezvolte laboratorul cu noi echipamente care ar permite accesul la servicii pentru mai mulți vizitatori: ,,Avem nevoie de seturi de robotică, unele piese pentru utilaj, de câteva calculatoare pentru a crește numărul de utilizatori și parteneri, am mai avea nevoie de un printer color. Pentru a obține toate acestea ne dorim să participam la diferite proiecte de nivel local și chiar internaționali, a mai adăugat Cristina Turcu.
O apreciere pentru cei care activează în cadrul acestui centru, dar și pentru beneficiari a dat și șeful Secției Cultură și Turism, Vadim Pîslaru: ,,Deschiderea FabLab-ului a fost o oportunitate de a cunoaște foarte multă lume bună. Am văzut și alte laboratoare de acest fel. Realizări frumoase și noi dotări vă doresc și pe viitor”.
Activitatea de sărbătorire a celor 5 ani de activitate a respectivului centru a avut un scenariu vesel și dinamic. Cum ar fi organizarea unei runde de întrebări și răspunsuri ingenioase, dansuri, muzică și jocuri cu roboții. Cei mai activi participanți au primit vouchere bănești și diplome pentru implicare pentru activitate productivă în cadrul centrului.
De menționat că rețeaua FabLab din Moldova face parte din rețeaua globală din peste 120 de țări ale lumii.