În 17 localități din țară, dar și pe lângă nouă ambasade ale Republicii Moldova de peste hotare, vor fi pilotate centre unificate de prestare a serviciilor publice. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat miercuri, 10 noiembrie, de Guvern. Potrivit inițiativei, în cadrul implementării programului-pilot CUPS, centrele devin puncte de acces suplimentare de prestare a serviciilor publice atribuite în competența Casei Naționale de Asigurări Sociale și, respectiv, a Agenției Servicii Publice, transmite IPN.
Potrivit proiectului, prestarea serviciilor publice prin intermediul CUPS nu substituie activitatea propriu-zisă a prestatorilor de servicii, beneficiarii de servicii dispunând în continuare de opțiunea de a solicita prestarea serviciilor direct de la aceștia.
Mai exact, centrul unificat va fi un canal de prestare a serviciilor publice, prin care segmentul de primă linie (front-office) de prestare a serviciilor este preluat de către o entitate terță. Și anume care, la solicitarea beneficiarilor de servicii, completează și transmite prestatorilor de servicii cererile de prestare a serviciilor și, după caz, anexează actele necesare sau eliberează beneficiarilor de servicii rezultatele prestării serviciilor. În acest caz, prestatorii de servicii examinează cererile remise și produc rezultatele prestării serviciilor (back-office).
Specialistul CUPS, în persoana unui angajat al primăriei locale, va avea misiunea de a informa populația și de a ajuta cetățenii de la sate să acceseze serviciile de care au nevoie în format electronic. Este vorba despre serviciile cadastrale, de stare civilă, acte permisive, alocații, indemnizații, autorizații pentru construcție etc. Specialiștii le vor oferi solicitanților suport informațional și practic cum să depună solicitări pentru servicii, să completeze formulare de înregistrare online și îi vor ajuta la recepționarea rezultatului prestării.
Conform aceluiași principiu, cetățenii moldoveni aflați peste hotare se vor putea adresa la cel mai apropiat consulat al Republicii Moldova, pentru a obține o gamă largă de servicii de la autoritățile statului Republica Moldova, fiind ajutați de angajații Oficiului Consular de la formularea cererii, până la obținerea rezultatului.
Pilotarea fiecărui centru unificat de prestare a serviciilor publice se realizează în termen de nouă luni de la data lansării activității acestuia.