Cele mai inovative proiecte de bune practici din 29 de comunități din Republica Moldova, patru (4) sunt din raionul Ungheni (orașul Cornești, com. Mănoilești, mun. Ungheni, com. Zagarancea), urmează să fie vizitate în următoarea perioadă pentru a vedea pe viu modalitatea de implementare a istoriilor de succes, transmite IDIS „Viitorul”. Localitățile au fost selectate pe 20 august, de către membrii Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale din Moldova în cadrul unei ședințe.
În cadrul competiției din acest an participă 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 40 de autorități publice locale din Moldova în perioada 2019-2020. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1.Guvernare transparentă pentru o administrație publică eficientă 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Eficiența energetică – prioritate pentru orice localitate; 4. Tradiții autentice acasă.
Printre bunele practici cu care se mândresc localitățile din țară putem menționa parcul fotovoltaic de la Feștelița din raionul Ștefan Vodă, un sat cu inteligență energetică; serviciul de pompieri și salvatori din satul Bravicea (r-nul Călărași); traseele turistice de la Sipoteni, raionul Strășeni; festivalul bucătăriei tradiționale „GurmanIA” de la Țarigrad, la care au participat peste 250 de vizitatori; festivalul „La Bășcuțele din Țîra” din comuna Ghindești, raionul Florești; hackathonul urban „Orașul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine” din municipiul Ungheni, în cadrul căruia 11 concepte de modernizare a centrului municipiului Ungheni au fost propuse autorităților locale; reabilitarea termică a clădirilor instituționale din orașul Cantemir și lista poate continua.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova este implementat de către IDIS „Viitorul” cu suportul Consiliului Europei și are scopul de a identifica, promova și disemina inițiativele inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova.
Practicile selectate din raionul Ungheni pentru vizitare
Orașul Cornești are 3 practici: „Cu mult dor lângă izvor”, „Mai eco ești, cu un popas la Cornești”, „Odihnă pe Aleea tineretului”, secțiunea „Dezvoltare locală”.
Comuna Mănoilești are doar una și e la secțiunea „Tradiții autentice acasă”. E vorba de proiectul „Lectura – poarta de acces către cultură și educație”.
Municipiul Ungheni participă la secțiunea „Dezvoltarea locală cu Hackathonul urban „Orașul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”. Tot la secțiunea „Dezvoltarea locală” participă și com. Zagarancea cu practica „Amenajarea stadionului sătesc din satul Semeni prin implicare comunitară”.