Începutul a fost promiţător
Autorităţile locale anun-ţau încă în primăvara anului 2014 că în oraşul Ungheni vor demara lucrările de consolidare şi restabilire a malului râului Prut şi de construire a tronsoanelor de canalizare pluvială. Finanţat din Fondul Ecologic Naţional, proiectul avea un început promiţător, căci urma să fie construite rigole pentru scurgerea apelor pluviale în cartierul Dănuţeni, pe o porţiune a străzii Ştefan cel Mare şi în centrul oraşului, strada Decebal.
În caietul de sarcini era stipulat că lucrările trebuiau să fie terminate timp de 6 luni. Iată că au trecut doi ani, iar din rigolele promise au rămas doar şanţuri îmburuienite, care după fiecare ploaie sunt pline cu apă şi nămol. Lucrările pentru consolidarea malului nici nu au fost începute, iar locuitorii care trăiesc în această zonă cu frică aşteaptă fiecare ploaie sau ninsoare abundentă.
Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, anunţa că implementarea acestui proiect este prioritară: „Dacă vom mai amâna, consecinţele pot fi grave – riscăm să rămânem fără străzile Alexandru cel Bun şi Romană”. Iată că într-un final, în primăvara anului 2014 lucrările au început, dar aşa şi nu au fost terminate. Să fie oare o lacună în legislaţie sau poate autorităţile s-au ciocnit de incompetenţa antreprenorului, care a câştigat licitaţia publică doar pentru că a oferit cel mai mic preţ? La licitaţia publică desfăşurată pe data de 19 noiembrie 2013 au participat 5 agenţi economici. Cel mai mic preţ a fost oferit de SRL „Litarcom” cu sediul în mun. Chişinău. Antreprenorul trebuia să execute o lucrare în valoare de peste 12 mln. lei. Şi dacă la sistemul de scurgere a apelor pluviale au fost începute careva lucrări, consolidarea malului râului Prut aşa şi nu a fost obiectivul prioritar pentru executor. Dânsul are o singură explicaţie: condiţiile nefavorabile în perioada decembrie-martie 2013-2014 nu i-au permis să le înceapă.
Specialiştii din cadrul primăriei ne asigură că în repetate rânduri au expediat pe adresa executorului zeci de scrisori pentru a-l obliga să continue lucrările începute. În opinia primarului oraşului, încă o dată s-au convins că cel mai mic preţ nu este şi cel mai bun. De aceea, acum când pregătesc actele pentru o nouă licitaţie publică, nu mai solicită cel mai mic preţ, dar cel mai avantajos, care ar satisface toate criteriile înainte de solicitant. Cristofor Codreanu, viceprimarul oraşului, spune că au fost întreprinse şi alte măsuri. Astfel, în scopul evaluării pagubelor care ar putea să apară ca urmare a nerealizării lucrărilor menţionate a fost încheiat un contract adiţional, în anul trecut, pentru modificarea contractului semnat în 2013, cu excluderea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a malului râului Prut şi micşorarea sumei contractului cu aproximativ 5 mln. lei. În final, SRL „Litarcom” trebuia să execute lucrări în sumă de circa 7 mln. lei. Astfel antreprenorului, până în prezent, i s-a achitat în două tranşe pentru lucrările realizate, o sumă estimată la circa 3 mln. lei.
Sfârşitul va încununa opera
Săptămâna trecută, la o masă s-au adunat cei care nemijlocit sunt implicaţi în finalitatea acestui obiectiv: pe de o parte – Primăria oraşului Ungheni, Consiliul Raional Ungheni, iar pe de altă parte – inclusiv antreprenorul care nu şi-a îndeplinit obligaţiunile contractuale. Potrivit lui Cristofor Codreanu, lucrările excluse – consolidarea şi restabilirea malului râului Prut – a fost ţinta unei noi licitaţii separate, care a fost câştigată de către SRL „Credo-Industry” cu oferta de circa 5 mln.lei. Antreprenorul deja a început efectuarea lucrărilor, chiar dacă condiţiile meteo nu sunt favorabile. Cum rămâne cu rigolele? De data aceasta, ni se explică că va fi creată o comisie, care va evalua volumul de lucrări efectuat de SRL ”Litarcom”, va fi achitată suma de bani, după care va fi anunţată o nouă licitaţie publică. Sperăm că antreprenorul care va dori să repare ceea ce a mai rămas din aşa-zisele rigole şi să construiască un sistem de scurgere a apelor pluviale, va fi identificat cât mai curând posibil.