Gheorghe Alcaz este unul din producătorii agricoli din raionul Ungheni pentru care a face agricultură este o mândrie. De mai bine de 12 ani are în gestiunea sa o plantaţie de viţă-de-vie de toată frumuseţea. Atunci când a decis să crească unii din cei mai mustoşi struguri, s-a gândit că cel mai bun teren este cel de la hotarul între localităţile Buzduganii de Jos şi Grozasca și nu a dat greş. Plantaţia care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 15 hectare se deosebeşte de celelalte, căci este cea mai bine îngrijită. Aşa susţine şi Tudor Şeptelici, specialist în cadrul Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Ungheni.
Producătorul agricol spune că 2015 a fost un an rodnic, doar roada adunată i-a bucurat nu numai sufletul, dar i-a dat și posibilitatea să crească financiar. „Judecaţi şi singuri: îmi amintesc că în primul an de activitate am acoperit doar cheltuielile, anul acesta de pe 1 hectar de viţă-de-vie am strâns 12 tone de poamă”, spune cu satisfacţie agricultorul.
Gheorghe Alcaz este şi vinificatorul care se mândreşte cu vinul produs în gospodăria sa. Unghenenii au avut posibilitatea să procure atât strugurii, cât şi vinul cu emblema GŢ „Gheorghe Alcaz” la Festivalul recoltei, vinului şi promovării tradiţiilor naţionale ce a avut loc recent în Ungheni. La taraba amenajată a familiei Alcaz, căci în această zi la tejghea a stat nu doar gospodarul casei, dar şi soţia, şi fii lui, a fost aglomeraţie mare.
A scos pe piaţă în jur de 200 de kilograme de vin roşu şi tot atâta vin alb, iar acasă s-a întors cu cel mult 50 de litri. S-a bucurat de cerere şi ţuica produsă din prune, caise, vin de casă şi, mai nou, din floare de salcâm.
„De-ar mai fi struguri, căci piaţă de desfacere este. Anul acesta, 80 de tone de poamă le-am vândut direct de pe câmp. Aceeaşi cantitate este depozitată în camera frigorifică care, la fel, îşi are cumpărătorul său”, spune agricultorul. Şi dacă până în prezent marfa era vândută mai mult în ţările CSI, atunci începând cu anul acesta, strugurii din Ungheni vor putea fi cumpăraţi şi în pieţele şi market-urile din … Mongolia. Producătorul spune că primii struguri vor ajunge, cel mai probabil, în această ţară de răsărit în ajun de an nou. „Nu m-am gândit că mă voi ocupa vreodată cu agricultura. A avea studii în domeniul agrar a fost un moft de-al meu, care astăzi îmi aduce nu doar satisfacţie sufletească. Deseori, asistând la seminare şi întruniri cu producătorii agricoli, ni se spune că oamenii de la glie nu pot agonisi avere. Nu este adevărat. Nu îmi este frică să afirm, vă pot spune cu certitudine că doar anul acesta am investit în jur de 600 de mii de lei. În schimb, am câştigat peste 2 milioane. Le spun şi altora – bucăţica asta de pământ este dată de la Dumnezeu pentru ca aici să crească vii şi livezi. Restul este în mâinile noastre”, spune Gheorghe Alcaz.