Sfârşitul încununează succesul or, finele anului 2021 a fost pentru grădiniţa „Guguţă” din municipiul Ungheni unul cu recunoaşterea meritelor în procesul de educaţional al micuţilor. Emilia Cucuruzac, directoarea acestei instituţii, ne spune cu emoţii în glas că acest fapt se datorează muncii de echipă, se datorează oamenilor, care îşi sacrifică din timpul lor pentru ca picii care vin la „Guguţă” să beneficieze de o educaţie aleasă.
Trofeul „Alexandra Grajdian”
Unul dintre premiile, care au dovedit că institituţia preşcolară din Ungheni e una dintre cele mai bune în tot ceea ce face, este Trofeul „Alexandra Grajdian” pentru CURAJ ȘI INOVAȚIE în promovarea educației incluzive. Acesta reprezintă o distincție acordată de către Asociația Obștească Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) instituțiilor care au avut o contribuție substanțială și de durată în dezvoltarea și promovarea educației incluzive. Trofeul se acordă anual. Directoarea ne deschide parantezele şi ne dezvăluie că până a ajunge să obţină acest valoros premiu au trecut prin mai multe etape, ultima fiind interviul, care a durat peste o oră, lucru care nu s-a mai întâmplat şi cu ceilalţi participanţi la concurs. Dar cel mai important, consideră Emilia Cucuruzac, a fost nominalizarea grădiniţei pentru participare la competiţie din partea a 7 instituţii care şi sunt parteneri fideli ai grădiniţei „Guguţă”, fiindcă ei cunosc cel mai bine activitatea şi munca depusă de către echipa de la IET „Guguţă”. E vorba de Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, Facultatea Ştiinţe ale educaţiei, Psihologie şi Arte, decan Lora Ciobanu, doctor în ştiinţe pedagogice, conferenţiar universitar; Centrul de Intervenţie precoce „Voinicel”, Ivan Puiu, pediatrician; Direcţia Generală Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Ungheni, Consiliul Raional Ungheni, Serviciul de Asistenţă Psihopedagogică Ungheni, Direcţia Educaţie Ungheni şi Primăria municipiului Ungheni.
De la: „În această grădiniţă vin doar copii bolnavi?” la „Toţi avem loc sub soare”
Fiecare copil şi părinte care păşeşte pragul acestei instituţii cunoaşte că este una cu program educaţional incluziv, adică fiecare are dreptul de a frecventa grădiniţa, indiferent de statutul său, de rasă sau naţionalitate. Dacă acum 10 ani părinţii reacţionau sceptic, de multe ori chiar negativ la gândul că micuţul său va avea un coleg sau doi de grupă mai diferit, mai special, acum au acceptat acest lucru ca pe ceva normal. „Nu a fost uşor. Am primit tot felul de întrebări stranii, bizare chiar pe alocuri până la etichetări dureroase. Am muncit zi şi noapte ca să le dovedim că fiecare are loc sub soare. După 10 ani putem afirma că suntem o familie, că fiecare membru contează şi că e parte din comunitate” ne spune Emilia Cucuruzac. Aceasta ne specifică în continuare că fiecare angajat, de la director până la paznic, dar şi părinţi, au urmat un şir de instruiri în care au fost învăţaţi cum să lucreze cu copii cu cerințe educaționale speciale (CES).
Fără el nu suntem toți
Principalul pentru noi e ca niciun copil să nu fie izolat. E o mare satisfacţie pentru noi când îi vedem pe toţi implicaţi în activităţi. Asta se face cu multă toleranţă, cu multă empatie şi cu multă dăruire. Dacă nu ai aceste calităţi atunci locul tău de muncă trebuie să fie în altă organizaţie / instituţie şi nicidecum grădiniţa „Guguţă”. Aici trebuie să te contopeşti cu ei, să intri în lumea lor, să-i primeşti cu tot sufletul. Doar aşa înţelegi cât bine le aduci lor, copiilor, şi societăţii întregi. Nu vă imaginaţi prin ce stări trece un părinte al unui copil cu cerințe educaționale speciale (CES), ce sentimente îl încearcă şi cât de mult îşi doreşte ca copilul său să fie privit cu bunăvoinţă. Munca noastră e dublă, fiindcă noi lucrăm şi cu părintele nu numai cu micuţul.
Avem nevoie stringentă de a nu fi etichetaţi. Apoi, ca orice instituţie avem necesitatea înnoirii materialelor didactice. Sunt nişte seturi pentru jocuri şi instrumente speciale pentru logoped pe care nu le avem în totalitate şi la fel e şi în cazul psihologului, a cadrelor didactice. Nouă ne trebuie alte jocuri, alte materiale. Captarea atenţiei copilului e foarte importantă pentru noi, educatorii de la grădiniţa „Guguţă”, trebuie să fii atent la copilul special dar să nu neglijezi clasa, să te adaptezi mereu la neprevăzut. Ce ţine de planuri şi visuri, îmi doresc să deschid un centru la Ungheni în care practicieni să înveţe alte cadre didactice cum se lucrează cu aceşti copii. Să vină un cadru didactic de la o instituţie şi să se familiarizeze cu modul de lucru cu o grupă în care sunt şi copii cu CES. Una e să înveţi teorie şi alta e să vezi lucrul practic. Sunt foarte binevenite şi seminarele, însă să vezi cum se lucrează cu copiii e cu totul altceva.
De 10 ani aduc în Ungheni sentimentul de apartenenţă
În 2011 la Ungheni se deschide prima grădiniţă de tip incluziv din ţară. „În ţară mai sunt instituţii de învăţământ preşcolar unde sunt primiţi copii cu dizabilităţi, dar ele nu sunt incluzive, deoarece se fac grupe speciale pentru copiii cu dizabilităţi. Noi însă avem copii cu nevoi speciale în fiecare grupă”, a declarat în 2011 pentru Info-Prim Neo Emilia Cucuruzac, directoarea Grădiniţei „Guguţă”. Echipa de aici au în palmares multe distincţii, diplome şi peste 20 proiecte implementate, dar rămân la convingerea că cea mai mare reuşită e că fiecare copil e integrat în comunitate.