La sfârșitul lunii ianuarie, a fost depistat un caz de pestă porcină africană la Sculeni. Motiv de alertă atât pentru specialiștii de la siguranța alimentelor, cât și pentru locuitorii de aici.
Dacă mistrețul bolnav a fost înhumat chiar acolo unde a fost găsit, adică pe malul Prutului, atunci un alt porc, pierit între timp în gospodăria unui sătean, a fost aruncat în groapa Bekari, construcția căreia a fost special prevăzută pentru asemenea cazuri (nota red.: Groapa Beckari e o structură specială, destinată distrugerii cadavrelor de animale de fermă. Acesta diferă de cimitirul obișnuit al bovinelor, cu un design special.
Cadavrele animalelor dintr-o astfel de groapă se descompun mai repede. În plus, structurile de acest tip asigură moartea rapidă a majorității agenților patogeni. Nu distrugeți în gropile Beckari decât cadavre de animale). Un lucru binevenit. Doar că aceasta nu are un capac pe care ar fi trebuit să-l aibă, potrivit lui Grigore Popa, șef Secția supraveghere sanitar-veterinară Ungheni din cadrul Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor. În consecință, ceea ce ar fi trebuit să-i ferească de infecții pe sculeneni a devenit însăși un focar. Specialistul ne spune în continuare că primarul comunei Sculeni, Vasile Casian, a fost anunțat despre lipsa capacului și despre pericolele care le prezintă această groapă pentru mediu și că vor insista ca ea să fie pusă.
L-am contactat și noi pe Vasile Casian, încercând să aflăm când și cum va fi rezolvată această problemă. Iritat acesta m-a corectat (apropo, îi mulțumesc pentru aceasta) că nu e o fântână, dar e o groapă Bekari și că e construită încă din perioadă sovietică. Cât privește cum va soluționa problema lipsei capacului, a țipat că dânsul nu va opri mașina pentru mine ca să-mi dea un răspuns și mi-a închis telefonul în nas.