Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cea de a doua cauză a fermierilor din raionul Dubăsari (Oprea și alții împotriva Moldovei și Rusiei), a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol, transmite IPN. Curtea a recunoscut Federația Rusă vinovată de încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren a dispus încasarea de către cei 42 de reclamanți a sumei de 63 de mii de euro pentru prejudiciul cauzat și patru mii de euro pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.
„Consecințele abuzurilor din anul 2004 comise de către administrația secesionistă, care a blocat accesul la terenuri și a preluat controlul asupra acestora, se resimt și la momentul de față. Aparent problema ar fi fost soluționată, prin instituirea unor mecanisme ce ar asigura accesul la terenurile proprietate privată. Totuși, încă nu se cunoaște cât de sustenabile sunt acestea, având în vedere că administrația de la Tiraspol deseori încalcă angajamentele asumate”, declară Alexandru Postica, directorul Programului drepturile omului din cadrul Promo-LEX, citat într-un comunicat de presă al asociației.
Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbnița a apărut în 1998, atunci când administrația de la Tiraspol a instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița. La finele sezonului agricol din anul 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei, fapt ce s-a repetat și în următorul sezon agricol în 2005.
În iulie 2018, Curtea de la Strasbourg a pronunțat hotărârea în cauza Sandu și alții împotriva Moldovei și Rusiei, unde a dat câștig de cauză celor 1 646 de proprietari de terenuri agricole și trei societăți comerciale agricole, reclamanți în dosar, iar Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea drepturilor reclamanților.