Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului Republicii Moldova cauza unei femei maltratate de polițiști. Guvernul urmează să răspundă la întrebările Curții cu privire la faptul maltratării, dar și cu privire la investigația desfășurată. În fața Înaltei Curți, reclamanta este reprezentată de către avocații Asociației Promo-LEX.
Potrivit unui comunicat de presă al Asociației, plângerea se referă la utilizarea excesivă a forței de către angajații poliției, dar și la eșecul de a investiga în mod eficient acuzațiile de rele tratamente. În cererea adresată Curții, reclamanta s-a plâns de încălcarea art. 3 din Convenție, care prevede interzicerea torturii, atât sub aspect material, cât și aspect procedural, transmite IPN.
Aflându-se într-un local, reclamanta s-a opus ordinului a trei polițiști de a-i urma până la secția locală de poliție. Ca urmare, aceștia au aplicat forța pentru a o încătușa și a o duce la sediul organului de poliție. În momentul reținerii, femeia a fost lovită la cap și și-a pierdut cunoștința. Concluziile medicale au confirmat un traumatism cranian, iar unul dintre polițiști a mărturisit că reclamanta s-a plâns de dureri în ceafă și piept imediat după reținere.
Plângerea reclamantei cu privire la relele tratamente din partea angajaților poliției a fost respinsă de trei ori de către procuratură și, de fiecare dată, instanța de judecată sau un procuror ierarhic superior a anulat decizia. În cele din urmă, cazul a fost calificat ca și depășire a atribuțiilor de serviciu și a fost tratat ca o faptă contravențională. După șase ani, procedura judiciară contravențională a fost încetată din motivul lipsei în acțiunile polițiștilor a faptului contravenției.
Potrivit Avocatului Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu, comunicarea cazului de către CEDO reconfirmă două probleme vechi ale sistemului justiției penale și anume – aplicarea excesivă a forței la reținere și în custodia poliției și investigarea defectuoasă a aplicării forței excesive.