Anul 2015 a lăsat amintiri despre sine. Ce anume? Ce rămâne în memorie?
Potrivit lui Valeriu Toderică, primarul satului Buşila, ei sunt săteni, plugari, pentru ei şi ploaia poate deveni un eveniment, ca o bomboană pentru un copil. Iar anul acesta a fost relativ bun: şi ploi au fost, şi roada e bună în comparaţie cu alte regiuni, floarea-soarelui a dat câte 28 de chintale la hectar, preţul de achiziţie e de aproape două ori mai înalt – 7 lei, el nu ţine minte să fi fost încă aşa ceva.
Grâu s-a recoltat în medie circa 4 tone la hectar, şi n-a fost un asemenea preţ de achiziţie – 3 lei, la porumb – 3,5 lei. În rest, consideră dânsul, totul e ca de obicei, dacă nu ţinem cont de faptul că anul trecut a început cu iluminarea uliţelor satului, au reparat o porţiune de drum, au procurat mobilă pentru grădiniţă, bibliotecă şi căminul cultural.
Valentina Rusu, secretarul consiliului local al comunei Buciumeni, a spus că pentru ea, cât şi pentru sat, evenimentul anului e naşterea a 24 de copii. Ce poate fi mai important decât aceasta? Apropo, ea, după o întrerupere de 9 ani, a devenit pentru a doua oară bunică. Nepoţica ei, Alisa, a împlinit doar trei săptămâni.
Primara comunei Morenii Noi, Valentina Lincovscaia, consideră că anul care a trecut a fost marcat prin punerea primei pietre la temelia bisericii ortodoxe, căci aici niciodată n-au avut un locaş sfânt. Acum slujbele se fac într-un mic paraclis, iar biserică se va construi pentru prima dată. Dânsa mai spune că un eveniment pentru sat a fost naşterea, în septembrie, a gemenilor, pentru a doua oară, în familia Irinei şi a lui Gheorghe Rusu. Acum această familie are nouă copii şi nu e o raritate în sat, aici sunt şi familii cu 12 copii. Primara regretă, căci consiliul local nu le poate ajuta acestor familii, atât doar că reduc plata pentru întreţinerea la grădiniţă.
În opinia primarului comunei Cioropcani, Victor Robuleţ, probabil, sătenii vor ţine minte anul datorită reparaţiei a 2 kilometri de drum în variantă albă, ca elevii să poată merge spre gimnaziu, iar vârstnicii – spre gară. Acolo niciodată nu a fost un drum bun. Bani au fost alocaţi de Fondul Rutier, Consiliul Raional şi primărie. S-a reparat drumul Sculeni-Cioropcani, o porţiune în centrul satului. Un eveniment e şi faptul că echipa de fotbal din Cioropcani acum se află în fruntea tabelului campionatului raionului şi datorită agenţilor economici din localitate băieţilor li se plăteşte destul de bine pentru meciuri.