Creativitate, inteligență și multă voie bună – acestea au fost componentele esențiale ce au dat culoare Competiției de Jocuri Intelectuale UNIQ 2019, dedicată aniversării de 30 de ani de la semnarea Convenției asupra drepturilor copiilor și susținerii celor 17 Obiective de dezvoltare durabilă. Aceasta s-a desfășurat în mai multe etape. Prima a avut loc pe data de 25 octombrie. Aici au participat 15 echipe din raionul Ungheni. Ele au fost provocate să-și testeze nivelul de cunoștințe în diferite probe tematice, astfel dând dovadă de logică, erudiție și spirit de echipă. Cei care au reușit să se claseze în topul clasamentului au beneficiat de o oportunitate deosebită, și anume de a reprezenta raionul la etapa republicană, concurând cu tineri din Chișinău, Comrat și Tiraspol. Este vorba despre echipele: „OKIDOKI” de la LT „Vasile Alecsandri” (locul I), „Erudiții” de la LT „Mihai Eminescu” (locul II) și „Impact” de la LT „Alexei Mateevici” (Pârlița) – locul III.
Nicoleta Svitic, elevă în clasa a XI-a la LT „Vasile Alecsandri”, afirmă faptul că Turneul de Jocuri Intelectuale a fost o experienţă inedită pentru ea. „Nu am mai participat la nici o competiţie „Ce? Unde? Când?”. Am trăit diverse sentimente pe parcursul jocului: euforie, pe alocuri dezamăgire, dar şi mult entuziasm”, specifică dânsa.
„Echipa de la Ungheni este cea mai prietenoasă şi deschisă la reacţii”, ne-a spus coordonatorul jocului la final de concurs şi, într-adevăr aşa şi este. Sunt fericită că am avut norocul de a-l avea ca şi coechipier pe Dumitru Alaiba (noi am intuit cu sufletul acest lucru încă înainte să se înceapă jocul), o personalitate deosebită, alături de care am trăit momente de fericire.
Paul Babici, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „ Vasile Alecsandri”, este de părere că aceste competitii sunt binevenite, deoarece dezvoltă atenția și imaginația, implicând găsirea unei soluții într-un interval de timp cât mai scurt sau într-o situație stresantă. „Am muncit intensiv împreună cu colegii mei pentru a obține rezultatul dorit, formând o echipă cu adevărat unită”, a precizat acesta.
Competiția finală a avut loc miercuri, 20 noiembrie, la Chișinău. Au fost 12 echipe, formate din elevii claselor a IX-a și a XII-a din instituțiile de învățământ cu instruire în limba română sau rusă, fiindu-le repartizat aleatoriu un mentor din diferite sfere de activitate, printre care Dumitru Alaiba și Dinu Plîngău, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, compozitorul și interpretul Natan (Eugen Doibani).
Cele 4 runde ale jocului au generat curiozitatea și dorința aprigă a participanților de a evidenția cele mai năstrușnice răspunsuri, în speranța că, în cele din urmă, vor fi apreciate la justa valoare. Într-adevăr, a fost o luptă aprigă, întrucât intriga și curiozitatea școlarilor de a descoperi ceea ce îi așteapta era de necontenit.
Și la această etapă, unghenenii au reușit să se claseze pe locuri de frunte. Felicitări echipei „Erudiții” de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu (Ungheni) ce s-a menținut ferm pe poziție, fiind câștigătoarea locului II. Iată clasamentul general: locul I – echipa ”Atom” de la LT „Nicolae Gogol” (Chișinău); locul II – echipa Erudiții” LT „Mihai Eminescu” (Ungheni), locul III – echipa „Без названия” de la Liceul Teoretic ”Titu Maiorescu” (Chișinău).
După ce au fost anunțați câștigătorii, participanții au plecat în excursie la Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul căreia au aflat lucruri interesante despre istoria și rolul instituției respective, având ocazia de a se simți, pentru câteva clipe,deputați adevărați. După ce au vizitat o bună parte din edificiu, tinerii au purtat o discuție cu deputatul Dinu Plîngău, căruia i-au fost adresate diverse întrebări despre activitatea sa politică.
Competiția a fost organizată de către Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova, în parteneriat cu UNICEF și Parlamentul Republicii Moldova.